172 четения

След биоягодите Недан ще прави пробив с биомалини

Земеделската кооперация „Златен клас” залага на производството на биоплодове

 

16 ТОНА ОТ 15 ДКА, ЗАСАДЕНИ С БИОЯГОДИ, Е ТАЗГОДИШНИЯТ ДОБИВ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА КООПЕРАЦИЯ „ЗЛАТЕН КЛАС” В НЕДАН. Лошото време повлияло неблагоприятно и затова прибраната реколтата е два пъти по-малко от тази през 2015 година, когато били набрани 32 тона. Беритбата на ягодите приключила преди три дни, а продукцията е реализирана веднага от търновската фирма „Екоплод – БГ“, сподели Георги Серафимов, председател на кооперацията.

Той разказа, че насажденията се отглеждат посредством модерна система за капково напояване, а препаратите, които се използват, са съгласно европейските изисквания и подпомагат натуралното производството. Засадени са със специална машина, оформяйки т.нар. тирове, които са покрити с найлон за предпазване на растенията от плевели. Сортът на ягодите е един от най-известните в Германия – „Зенга Зенгана“.

„Биоягодите, които оглеждаме, са средно големи, имат тъмночервен цвят. Характерно за тях е, че вкусовите им качества са много по-добри от традиционните ягоди. По-сладки и по-ароматни са”, увери Серафимов.

С беритбата били ангажирани 50 души, с 20 по-малко от работниците миналата година. „Като цяло има недостиг на работна ръка, но все пак се справяме. В прибирането на реколтата участваха освен жители на Недан и хора от съседните села – Бутово и Градище”, уточни Серафимов.

ЗЕМЕДЕЛСКАТА КООПЕРАЦИЯ Е ПЪРВАТА В ОБЛАСТТА, КОЯТО ПРЕДВИЖДА ДА ЗАСАДИ БИОМАЛИНИ. Такъв тип производство в България се среща едва на няколко места, тъй като културата е претенциозна и изисква специфични грижи. Другата идея е за производството на биовишни.

„Един масив с биомалини изисква сериозна подготовка. Необходими са подходящ терен, допълнителни познания, ресурс и други фактори, които няма как да бъдат подминати с лека ръка”, коментира той. Серафимов обаче подчерта, че основна мисия на кооперацията е да увеличава насажденията. „В малките населени места безработицата е висока и затова много хора заминават на бригада в чужбина. Вместо да берат там, могат да го правят в родния край. Макар и сезонна, тази работа осигурява добри доходи на домакинствата за 5 – 6 месеца”, заяви той. Брането на биомалини продължава от края на май до средата на септември и не изисква дългогодишен опит. Ето защо в него могат да се включат както хора в активна възраст, така и младежи.

Кооперацията в Недан освен биоягоди отглежда 28 дка бамя и 15 дка полски домати.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *