62 четения

100 нови работни места и заплата над средната предлага „Кроношпан”

Компанията инвестира 350 млн. в мегазавод във В. Търново

 

АВСТРИЙСКАТА КОМПАНИЯ „КРОНОШПАН” ЩЕ НАПРАВИ ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНДУСТРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ и ще вложи 350 милиона лева в ново производство във Велико Търново, информираха от дружеството. Разширението на дейността на компанията идва, след като в средата на 2015 година закупи производствената площадка на вече неработещото предприятие „Дървообработване ВТ”. Така увеличи общата площ на завода си до над 120 хил. кв. м, което й осигури необходимите терени за изграждане на новата инвестиция, както и за предвидените бъдещи проекти.

Компанията ще отвори до 100 нови работни места с работна заплата над средната за страната. Това ще е най-голямата инвестиция за Велико Търново и една от най-мащабните в страната.

Първата стъпка е изграждането на изцяло ново производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) с последващо ламиниране. Инвестицията включва инсталиране на нова преса с дължина 43 метра, която е най-модерната и нова технология в света. Освен това компанията ще изгради производствено и складово хале с над 27 хил. кв. м застроена площ, където ще бъдат инсталирани линиите за производство на ламинирани плоскости. Строителните и монтажните работи се планира да приключат до края на 2016 г.

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА КОМПАНИЯТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА МДФ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПЪРВАТА ТАКАВА В БЪЛГАРИЯ. За нея също са предвидени най-модерните пречиствателни съоръжения, взети от най-добрите световни практики.

Новият завод във Велико Търново е първата фаза от по-голям проект на компанията, по който за три години ще бъдат инвестирани над 350 млн. лв. След приключване и на втория етап капацитетът за производство на ПДЧ ще се увеличи над три пъти. За целта ще се изградят изцяло нова външна част, нови пречиствателни съоръжения и модерен електрофилтър, които се очаква да заработят до следващото лято. Амбицията на инвеститорите е да превърне „Кроношпан” във Велико Търново в най-модерната фабрика за дървопреработване в Югоизточна Европа. Планира се още създаването на мебелен клъстер с една или повече мебелни фабрики на големи световни производители, което ще превърне Велико Търново в център и на мебелното производство. Така ще се създадат допълнителни работни места, средно около 500 за производство.

По думите на изпълнителния директор Асен Ников изборът на Велико Търново за реализиране на големия инвестиционен проект е заради местоположението на града. „Логистично Велико Търново е с централна локация не само в България, но и в региона, което ще ни осигури бърз и икономичен достъп както до местния, така и до ключови външни пазари. Заводът разполага и с железопътна връзка, която ще бъде използвана активно”, допълни още той.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “100 нови работни места и заплата над средната предлага „Кроношпан”

 • 15.06.2016 в 15:15
  Permalink

  …отидоха ни горите…всяка сутрин по 10-ина тира чакат ред…в същото време ни тровят града…

  Отговор
 • 15.06.2016 в 23:00
  Permalink

  Smart move. I never understood why all companies prefer Sofia as VT is central here as said in the article. Perfect location. And VT has more charm of course 🙂

  Отговор
 • 16.06.2016 в 6:41
  Permalink

  Заплата над средната…ахаа..защо не говорим в цифри господа? Защото заплата над средната е общо понятие..

  Отговор
 • 16.06.2016 в 10:13
  Permalink

  Заплатите ще бъдат средни на минималната

  Отговор
 • 01.10.2016 в 19:31
  Permalink

  Общинарите начело с кмета са продажници. Този завод ще ни доотрови. Сечта на горите от друга страна е държавна политика, политика на мафията държава. Въпросът е до кога ще ги търпим?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!