4 четения

12 студенти ще правят артпейки на Ксилифор

12 СТУДЕНТИ ОТ КАТЕДРИТЕ ПО СКУЛПТУРА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ УЧАСТВАТ В ТРАДИЦИОННАТА ВЕЧЕ Младежка скулптурна колония, която започна вчера в парк „Ксилифор”. Те ще работят до 25 юни в туристическия учебен център „Момина крепост“ под ръководството на проф. Стефан Лютаков. Идеята на проекта тази година е младите хора да направят пейки, столове и маси, които да бъдат произведения на изкуството, но и напълно функционални за туристите.

Летящо килимче, автомобилът на Флинтстоун, стадо овчици под формата на малки табуретки за децата, пейка на любовта, охлюв, върху който малчуганите ще могат да се катерят, са част от идеите на студентите и докторантите. Повечетото участниците са вече познати и изявени творци, носители на престижни награди от различни национални и международни конкурси, както и автори на паметници и паметни знаци.

Те ще работят с около 3 куб. дърво – акация, дъб и орех, и камък, за да превърнат идеите си в реалност. Всички материали са осигурени от туристическо дружество „Трапезица – 1902 г.“, което от години си партнира с Великотърновския университет по проектите на Младежката скулптурна колония.

За първи път в колонията само за един ден ще се включат децата от ателието по керамика на Гергана Пенова. Тя работи с тях в Младежкия дом, но тази година е решила да приеме поканата на проф. Лютаков и да участва със свой проект в колонията.

Стойността на тазгодишния проект е 10 700 лв., като почти 4500 от тях осигурява Община Велико Търново.

Това е шестата поред скулптурна колония. Предишните години студентите успяха да измайсторят един змей, златна ябълка, къщата на Баба Яга, библиотека, която се превърна в хит сред туристите, входен знак и заслон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!