5 четения

Вътрешнопартиен референдум за президентския вот правят в БСП

УНИКАЛЕН ПО РОДА СИ ПЪРВИ ВЪТРЕШНОПАРТИЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗАПОЧВА В БСП, съобщи за „Борба“ областният председател на партията във Велико Търново Валентин Ламбев.

Общопартийното допитване е озаглавено „Президентски избори 2016“ и ще стигне до абсолютно всеки, който има червена партийна книжка, а в нашата област активът на социалистите е над 4000 души.

Анкетата ще се попълва в периода от 27 юни до 3 юли тази година, като резултатите от референдума ще бъдат ясни най-късно десетина дни след края на инициативата.

Допитването съдържа два въпроса, на които социалистите ще имат възможност да отговорят с „да“ или „не“. Първият въпрос е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България? Посочени са четири опции – в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партията, като подкрепи кандидат на друга партия или организация и като подкрепи независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. Следващият въпрос също е много интригуващ – с кои от следните партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент. Тук са дадени и повече възможности: партиите от коалиция „БСП Лява България“, АБВ, „Атака”, ВМРО, „Движение 21”, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

„Подобна инициатива се прави за първи път в нашата партия. Целта е всеки един наш член да посочи мнението си, което ще бъде категорично взето предвид“, обясни областният председател Валентин Ламбев. Той уточни, че е утвърдена специална деветчленна комисия по подготовката и провеждането на общопартийното допитване, чийто председател е бившият народен представител Антон Кутев. С решение на Националния съвет на БСП от началото на този месец е възложено общинските съвети на партията да проведат вътрешния референдум, а отчитането и огласяването на резултатите от него да се извърши от Централната комисия, избрана нарочно за инициативата. Бюлетината за допитването пък е по образец и е утвърдена с решение на Националния съвет на БСП.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!