14 четения

Китайско растение държи ключа към разработване на ефикасно лекарство срещу затлъстяване

Екстракт, наречен целастрол, от китайското растение Tripterygium wilfordii може да допринесе за намаляване на телесното тегло, увеличавайки количеството на потискащия апетита хормон лептин, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени установили, че мишки, които приели големи дози от екстракта, погълнали 80 на сто по-малко количество храна и загубили 45 на сто от телесното си тегло за три седмици.

“През последните две десетилетия бяха направени огромни усилия за справяне с лептиновата резистентност, които обаче не бяха резултатни – заяви ендокринологът Умут Озкан от Педиатрията и Харвардския медицински институт в Бостън. – Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че все още има надежди да се въздейства върху хормона лептин и да се лекува затлъстяване. Ако целастрол функционира у хората по същия начин, както у мишките, може да се открият перспективи за лечение на затлъстяването. Ще има възможност да се подобри здравето на редица пациенти, засегнати от затлъстяване и свързаните с него усложнения, като сърдечни болести, затлъстял черен дроб и диабет тип 2.”

Лептинът сигнализира в мозъка, че организмът е сит. Това накарало учените да фокусират вниманието си върху този хормон, защото лишените от него хора и мишки лакомо консумират храна и затлъстяват. След многогодишни изследвания учените обаче не намериха лекарство, което да сложи край на лептиновата резистентност. “В рамките на изследването бе констатирано, че целастрол осигурява най-ефикасния метод за намаляване на лептиновата резистентност – увери ученият. – Малки количества целастрол се съдържат в корените на Tr. wilfordii. В корените и цветчетата му обаче има и много други съставки. Затова може да е опасно за хората да консумират екстракти от Tr. wilfordii, за да отслабнат.”

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!