11 четения

Консумирането на горещи напитки може да е канцерогенно

Консумирането на много топли напитки вероятно предизвиква рак на хранопровода, обяви агенцията за рака на Световната здравна организация, информира Франс прес.

Специалистите изтъкват, че ракът се причинява по-скоро от температурата, а не от състава на напитките. В това отношения бяха снети обвиненията срещу кафето и матето, когато се консумират умерено топли.

По думите на Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция за изследване на рака, много топлите напитки са тези, които се консумират при температури от 65 градуса по Целзий и нагоре.

При направени проучвания в Китай, Иран и Турция, където чаят се консумира при 70 градуса, рискът от рак на хранопровода се увеличава успоредно с по-високата температура на консумация.

В Европа кафето и чаят се пият при по-ниски температури, в повечето случаи под 60 градуса. Кафето вече не е считано от специалистите за „възможно канцерогенно“, след като са били проведени над 1000 научни проучвания над хора и животни. То е една от най-консумираните напитки в света.

Ракът на хранопровода е осмата най-срещана форма на рак в света, причиняваща 400 хиляди смъртни случаи в глобален мащаб / или 5 процента от общия брой смъртност от ракови заболявания/, припомня агенцията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!