5 четения

Лошото хранене е “новата норма” в света

Парадоксално е, че “смайващото глобално предизвикателство” е не гладът, а затлъстяването

Лошото хранене е “новата норма” в света, подхранвано от затлъстяването, а не само от глада, характерен за най-бедните държави, съобщиха АФП и Би Би Си.

Авторите на “Глобален доклад за храненето” на ООН твърдят, че 44 процента от държавите изпитват “сериозни нива” както на недохранване, така и на затлъстяване.

Традиционно лошото хранене се свързва с гладуващи деца, със забавено развитие и предразположеност към болести. Това все още са сериозни проблеми, но в тази област е отбелязан прогрес.

“Смайващо глобално предизвикателство”, според авторите на доклада, поставя увеличаващото се затлъстяване, което се отчита навсякъде по света. Стотици милиони хора се хранят лошо, защото са с наднормено тегло, имат висока захар или холестерол.

Изследването дава ново определение на това, което светът възприема за лошо хранене, каза един от неговите ръководители проф. Корина Хоукс.

Докато много държави са на път да изпълнят целите за намаляване на броя на децата със забавен растеж и на децата с поднормено тегло, много малко имат прогрес във връзка със затлъстяването и свързаните с него заболявания.

Всъщност, подчертава докладът, броят на децата до пет години с наднормено тегло бързо се доближава до този на децата с поднормено тегло.

“Живеем в свят, където лошото хранене е новата норма – каза друг ръководител на изследването Лорънс Хадад. – Това е свят, който всички трябва да обявим за напълно неприемлив”.

Авторите на доклада призовават за повече средства и политическа ангажираност за справяне с проблема.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!