47 четения

От 60 аптеки в областта само една е денонощна

И тази година пациентите във Великотърновска област ще могат да си набавят здравни медикаменти по всяко време на денонощието само в една-единствена аптека. Тя е разположена в старата столица срещу МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и това принуждава близките на болните в региона да пътуват до старата столица при спешен случай в малките часове на нощта, за да закупят необходимите лекарства.

С общо с 60 аптеки Регионалната здравноосигурителна каса във Велико Търново е сключила договор и прости сметки показват, че една аптека обслужва средно по 4166 нуждаещи се.

Почти половината от аптеките – 29, се намират в община Велико Търново. Следва Горна Оряховица с 13, Павликени с 5, Свищов и Елена – с по 3, и по две в Лясковец, Полски Тръмбеш и Стражица. Само една функционира в Златарица. Най-малката община в областта Сухиндол пък изобщо не разполага с този лукс и жителите й купуват лекарства от съседните градове.

Най-тежка е ситуацията в селата. Там основният метод за набавяне на лекарства е по инициатива на кметовете, които събират рецептите на болните в селата, и когато пътуват града, ги купуват. Живущите в малките населени места отдавна бленуват за аптека, но фармацевтите не предприемат тази крачка поради ниския оборот, който би направил обектът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!