9 четения

Пълнозърнестите храни намаляват риска от ранна смърт

Пълнозърнестите храни намаляват риска от ранна смърт заради сърдечносъдови заболявания или рак, установи анализ на десетина изследвания на тази тема, съобщи АФП.

Резултатите потвърждават сегашните препоръки да се консумират поне 48 г от тези храни дневно за трайно подобряване на здравословното състояние и предотвратяване на преждевременна смърт” – каза главният автор на изследването Ци Сун от Харвардския университет.

Хората, които всеки ден изяждат 70 г пълнозърнести храни, намаляват риска си от преждевременна смърт с 22 процента в сравнение с тези, които почти не ги консумират. Рискът от смърт от сърдечносъдово заболяване намалява с 23 процента, а от рак – с 20 процента.

Анализираните от американските учени изследвания са извършени в САЩ, Великобритания и Скандинавия от 1970 г. до 2010 г. Общият брой на участниците в тях е над 786 000 души.

Предишни изследвания показаха, че пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и проблеми с флората на червата.

Пълнозърнестите храни съдържат много биоактивни вещества, които са полезни за здравето. Те са богати и на фибри, които намаляват холестерола.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!