56 четения

Свлече се пътят към Арбанаси, месец минаваме по една лента, после до зимата затварят целия достъп

Четири месеца са нужни за ремонта, месец за проектиране, зависят от дъговия мост

 

СВЛАЧИЩЕ, АКТИВИЗИРАНО ОТ ПОРОЯ, ПОГЪЛНА ЧАСТ ОТ ПЪТЯ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – АРБАНАСИ ВЪВ ВТОРНИК ВЕЧЕРТА. НАДОЛУ ПО СКАТА В ПОСОКА КВ. „АСЕНОВ“ са тръгнали над 20 метра от пътното платно и мантинелата. В съседство пък вчера следобед се свлече огромно количество земна маса от хълма Трапезица и затрупа част от пътя. Точно по това време в района е преминавал джип „Ленд Роувър“, който е бил засегнат, освен него е пострадало и такси. Независимо от опасностите по отсечката към Арбанаси се минава само по едното платно. Ерозионните процеси, срутили пътя, започват западно от чешмата в посока града заради излелия се над старата столица над 70 литра на квадратен метър дъжд. Районът е отцепен и са поставени предупредителни табели и знаци.

svlachishte 3
Повреденият от свлачището автомобил

Поне месец ще е нужен за геоложки проучвания и проектиране на укрепването, както и за възстановяване на пътната отсечка. Самото строителство пък ще отнеме поне 4 месеца, информираха експерти. Докато трае ремонтът на дъговия мост, движението в посока Арбанаси ще бъде пропускано само в северната лента откъм Гарга баир. Реконструкцията на мястото ще зависи от пускането на дъговия мост на Южния пътен възел, който по план трябва да бъде готов до края на месеца. Разстановката се прави, за да не се образуват тапи и на двете места заради ограниченията в трафика. След като се отвори мостът, пък се затваря участъкът от разклона на бившата фабрика „В. Мавриков“ до входа за Арбанаси в подножието на църквата „Рождество Христово“. За да се стигне до селото откъм Велико Търново, ще се ползват маршрутите през Ксилифор и Шереметя. Ще може да се минава и през участъка откъм Горна Оряховица.

По информация на кмета на община Велико Търново Даниел Панов възстановяването на пътя към Арбанаси ще се проточи поне до зимата. „Веднага съм уведомил Агенция „Пътна инфраструктура“ и министър Лиляна Павлова за пътя. Днес (бел. ред. вчера) комисия от геолози и експерти по пътно строителство огледа мястото. За съжаление, отсечката е силно подкопана и се налага сериозен ремонт“, информира градоначалникът. На мястото още сутринта се озова и областният управител проф. Пенчо Пенчев.

Picture 078
Независимо от свлечения път между В. Търново и Арбанаси движението ще бъде спряно чак в края на месеца, докато траят геоложките проучвания и проектирането. Ремонтът, който ще последва, ще го затвори поне до зимата.

Запознати припомнят, че точно преди 10 години пътят също пропадна и Арбанаси остана в изолация. Тогава фирмата „Пътни строежи ВТ“, която се очаква да изпълнява и този авариен ремонт, направи 198 сондажа, за да забие 8-метрови пилоти и да изгради пътното легло. Реконструкцията тогава излезе 2 млн. лв., а способът бе същият като при възстановяването на срутения път до църквата „Св. 40 мъченици“.

 

В РАЙОНА ИМА 42 ДКА СВЛАЧИЩЕ, НО ДЪРЖАВАТА ОТРЯЗА ПРОЕКТА ЗА УКРЕПВАНЕТО МУ

 

Огромно свлачище с площ от над 42 дка е регистрирано на мястото на срутения път. Държавата обаче отряза проект на кметството на стойност 518 хил. лв. за укрепването му. Според разработката опасната земна маса трябваше да се държи от шахматно разположени 15-метрови колони, забити в земята. Парите обаче бяха спрени, тъй като се засягаше минимална част от svlachishte 1Държавния горски фонд, а мудните съгласувателни процеси доведоха до просрочие на срока за искане на финансирането. Така определената за изпълнител фирма „ВТ инженеринг“ така и не започна работа.

Още преди години геолози се натъкват на ерозионни процеси в северната част на старинния жилищен район, където се намират няколко уникални църкви и Владишкият мост, което се активизира при всеки порой.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Свлече се пътят към Арбанаси, месец минаваме по една лента, после до зимата затварят целия достъп

 • 15.06.2016 в 17:23
  Permalink

  Обходното трасе ще е по река Янтра с воден транспорт!
  Круизен кораб „Сърцето на Янтра“ ще циркулира между Велико Търново и Горна Оряховица.

  Отговор
 • 16.06.2016 в 22:56
  Permalink

  Поредният добър случай да подаря 100-200 000 от вашите данъци на гусин полковник „Пътни Грабежи“ и да обикаляте през Лясковец

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!