11 четения

Три популярни диети помагат срещу диабет тип 2

Хората, засегнати от диабет тип 2, могат да се възползват от програми за намаляване на телесното тегло, за да контролират нивото на кръвната си захар, съобщи ЮПИ.

Учени анализирали резултатите от 18 изследвания, които фокусирали вниманието върху програми за намаляване на телесното тегло и обхванали 754-има души, засегнати от диабет тип 2. Получените резултати показват, че трите програми – на Джени Крейг, “Нутрисистъм” и “Оптифаст”, изглежда намаляват повече нивото на кръвната захар в сравнение със следване на съвети за отслабване.

“Някои от тези програми вероятно са надеждна опция за подобряване на контрола върху кръвната захар сред пациентите, засегнати от диабет тип 2, и хората, за които има риск от заболяването – заяви ръководителката на изследването д-р Зубия Чодри от Медицинския институт към университета Джонс Хопкинс. – Нужни са обаче допълнителни изследвания, за да се направят категорични заключения.”

Възможно е и други програми за намаляване на телесното тегло да помогнат за понижаване нивото на кръвната захар, но засега няма достатъчно доказателства за това.

Учените припомниха, че съществува връзка между наднормено тегло или затлъстяване и развитие на диабет тип 2. Д-р Чодри отбеляза, че загубата дори на малка част от телесното тегло – 5-10 процента, може да доведе до намаляване на кръвната захар у засегнати от диабет тип 2.

Изследването е базирано върху програми за промяна на начина на живот, които включват контролиран хранителен режим и физически упражнения.

Резултатите от изследването са публикувани в Obesity Reviews Journal.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!