17 четения

Чаят от лайка удължава живота

Чаят от лайка предпазва от ранна смърт, като намалява риска с 29 процента, но само за жените, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на американски учени. При мъжете обаче такъв ефект няма. Той е наблюдаван само при жени над 65 години.

Учените от университета на Тексас нямат обяснение защо лайката удължава живота на жените. Лайката е една от най-старите и широко използвани билки. Известно е, че тя успокоява и помага срещу усложнения от диабет.

Тя помага и срещу висока кръвна захар, стомашни проблеми, висок холестерол. Действа антимикробно и противовъзпалително. Учените са проследили 1677 американци от мексикански произход седем години. 14 процента от тях пиели чай от лайка. Резултатите показват 29 процента по-нисък риск от смърт по всякакви причини сред почитателките на този чай. Жените пиели чай от лайка много по-често от мъжете. Това е едно от обясненията, което дават учените за липсата на предпазен ефект при мъжете. Другото е, че по принцип жените се грижат за здравето на семейството и вероятно много по-често разчитат на билки и народна медицина.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!