5 четения

Шоколадът стимулира концентрацията на вниманието

Американски учени наблюдаваха ефекта от консумацията на какао върху мозъчната дейност, съобщи сп. “Сианс е авнир”. Резултатите от изследването показват, че консумацията на шоколад не само има съдоразширяващ ефект, но и стимулира концентрацията на вниманието. “Шоколадът стимулира и активира мозъка по специален начин”, заяви ръководителят на изследването Лари Стивънс от университета на Северна Аризона. Трябва все пак да се отбележи, че то е поръчано от производителя на шоколад “Хърши”.

122-ма участници на възраст между 18 и 25 години похапнали смес от черен шоколад с 60-процентно съдържание на какао и Л-теанин – аминокиселина в състава на зеления чай, която има ободряващ ефект. Кръвното им налягане и мозъчната им дейност били изследвани веднага след дегустацията и 60 минути по-късно. Било констатирано незабавно понижаване на кръвното им налягане. Участниците били подложени също на електроенцефалография – технология, която позволява да се изследва електричната и неврофизиологична активност на мозъка посредством захванати за черепа електроди. Резултатите показали, че след дегустацията някои мозъчни зони, свързани с концентрацията на вниманието, са по-активни. Въпросната активност била проверена в рамките на когнитивни тестове.

“Л-теанинът е впечатляващ продукт, който понижава кръвното налягане и е свързан с онова, което наричаме алфа вълни в мозъка – отбеляза Стивънс. – Казахме си, че ако шоколадът повишава артериалното налягане, а Л-теанинът го понижава, то Л-теанинът може да противодейства на свързания с кръвното налягане ефект от консумацията на шоколад в краткосрочен план.”

Предишни изследвания също показаха, че умерената консумация на шоколад има благотворен ефект върху здравето. Какаовите зърна съдържат голямо количество флавоноиди – антиоксиданти със силни противовъзпалителни свойства от семейството на полифенолите. Резултатите от изследването са публикувани в NeuroRegulation.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!