34 четения

1943 места по държавна поръчка във ВТУ, започна приемът на документи

Първото класиране ще бъде готово на 6 юли, второто – на 11 юли

 

АТАНАС АТАНАСОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПЪРВИЯТ КАНДИДАТ-СТУДЕНТ, ПОДАЛ ДОКУМЕНТИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Вчера във вуза започна официалната кандидатстудентска кампания. Атанас кандидатства за девет специалности, но първа в списъка с желанията му е новата специалност на вуза „Софтуерно инженерство“.

До 2 юли продължава приемът на документи във Великотърновския университет. Бюрата, в които бъдещите първокурсници могат да се запишат за участие в класиранията, ще работят включително събота и неделя. Документи се приемат в ректората на университета, по електронен път и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация. Първото класиране ще бъде готово на 6 юли, а второто – на 11 юли.

1943 СА МЕСТАТА ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА. От тях 1402 са за редовно обучение за бакалаври и 439 за задочно. Само в специалността „Право“ местата са още 102 – 82 за редовно обучение и 20 за задочно. В тази специалност студентите завършват като магистри. Местата за платено обучение са 463, като от тях 30 са за редовни студенти и 433 за задочно обучение. 20 момчета и момичета могат да се запишат да учат право редовно и платено, още 50 места има за задочници, които са готови да си плащат.

Тази година за първи път вузът започна да набира студенти още в първите месеци на календарната година. През март ВТУ пусна 1000 места, които кандидат-студентите можеха да си запазят. Бъдещите първокурсници можеха да си изберат само една специалност и да подадат заявление. Мястото им се пази до 2 юли и ако дотогава кандидат-студентът не се е записал поради някаква причина, мястото се обявява за свободно.

В атрактивната акция участваха 63 специалности на университета. Във филологиите, историята, педагогиката, философията, политологията, информационните науки вузът даде за акцията 50% от местата по държавна поръчка. 30% от бройките в икономическите специалности можеха да бъдат попълнени по този начин, за психологията процентът е 20, защото тя е една от най-предпочитаните през последните години.

Акцията приключи вчера и вече не е възможно запазването на място в една любима специалност. Всички, които са се възползвали от възможността да запазят място, могат да се запишат за студенти до 2 юли включително. След тази дата запазените, но незаети места ще бъдат обявени за свободни.

Още 60 места в 12 специалности запази вузът по програмата си „Образование за по-добро бъдеще“. Програмата е насочена към момчетата и момичетата, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства. Тези студенти са освободени от такси за обучение и ще бъдат приоритетно настанявани в студентските общежития, ще получават и целеви стипендии. Кандидатите, които отговарят на условията на програмата „Образование за по-добро бъдеще“, могат да се запишат за студенти, без да участват в класиране, до 2 юли 2016 г.

ИЗВЪНРЕДНИ КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ТЕСТОВЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПО ИСТОРИЯ ще направи на 30 юни ВТУ. Могат да участват всички, които са пропуснали редовните сесии или са се явявали, но са получили слаба оценка. Могат да се явят и тези, които искат да си повишат получените от предишните сесии оценки.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!