10 четения

Велико Търново ще се побратимява и с израелски град

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ ПОБРАТИМИ С ИЗРАЕЛСКИ ГРАД С БОГАТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО, за да може да има по-интензивен обмен и партньорство в областта на културата, фолклора и най-вече туристическия потенциал на двете страни.

За това се договориха кметът на старата столица Даниел Панов и извънредният и пълномощен посланик на държавата Израел у нас Ирит Лилиан, които вчера проведоха работна среща. През тази есен областният град ще домакинства съвместен българо-израелски форум с Асоциацията на родните туроператори и турагенти, както и с кметове, които имат отношение към туристическите продукти, свързани с израелски туристи в България, съобщи на пресконференция Даниел Панов след края на срещата. Той уточни, че старата столица вече е предпочитано място за туристи от Израел, които правят основно обиколни турове на България и отсядат в нашия град за не по-малко от два дни.

На въпрос на „Борба“ посланик Ирит Лилиан съобщи, че за миналата година преките и косвени израелски инвестиции в България се очаква да достигнат около 1 млрд. евро.

„Трябва да обединим усилия и за отваряне на летището в Горна Оряховица за чартърни полети за културен туризъм, а ние имаме нагласа и желание за това“, увериха още дипломатът, както и почетният консул д-р Красимир Методиев, който също присъства на работната среща с търновския кмет.

Посещението на Ирит Лилиан в старата столица продължава и днес. Тя ще изнесе публична лекция на тема „Израел и регионът“ от 11.00 ч. в зала „Европа“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *