65 четения

Дъждовни реки заливат В. Търново заради бетонирани и непочистени шахти и инженерни гафове

Прокуратурата още нищи кой е виновен за асфалтираните шахти по бул. „България“

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВСЕ ОЩЕ ПРАВИ ПРОВЕРКА НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ОТПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ЗА УЛ. „БЪЛГАРИЯ” В ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР, където след крупния и мъчителен за хората ремонт няма изведени водосточни шахти. По сигнал на общински съветници и граждани държавното обвинение проверява защо по цялото трасе от Съдебната палата до „Беляковско шосе” няма нужния брой шахти, а върху старите е положен направо асфалт. На прокуратурата е предоставен даже снимков материал как се слага хартия върху стара шахта и отгоре се налага фракцията. Именно липсата на шахти, боклуци и найлонови торбички, които затлачват наличните, както и множество инженерни гафове са причина за перманентните наводнения на Велико Търново след всеки проливен дъжд.

Бетонираните шахти на „Беляковско шосе” няма как да поемат водата
Бетонираните шахти на „Беляковско шосе” няма как да поемат водата

Незнайно защо бяха бетонирани шахтите по протежение на ул. “П. Яворов“ над очната клиника, както и тези на „Беляковско шосе“, които поемаха огромно количество вода. От кметството обясниха неофициално, че това е станало, защото имало оплаквания от… шума, който причинявали преминаващите по тях коли. Мнозина обаче подозират, че истината е друга и се корени в безпаричието и „работата през пръсти“.

„Борба” потърси за мнение експерти, които обясниха генезиса на множеството проблеми, които ни връхлитат след всеки по-силен валеж.

Струващият 10 млн. лв. пътен възел „Качица” става „плавателен”, тъй като по него се изсипват водите, които се събират по ул. „Краков”. Тази отсечка е проектирана и изпълнена така, че по нея има само една-единствена шахта. Правена бе набързо преди осем години в мандата на д-р Румен Рашев и така и не е реализирано отводняване. Така цялата водна маса се концентрира по нея и поема надолу към възела.

На самото пътно съоръжение има шахти, но те вече не могат да поемат целия дебит и заради обратните виражи, рожба на родния инженерен гений.

ОТВОДНЯВАНЕТО И ШАХТИТЕ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ И ЗА ЦЯЛАТА СТАРА ЧАСТ, КВАРТАЛИТЕ „КАРТАЛА”, „АКАЦИЯ” И САМИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. Системата е проектирана за капацитет на Велико Търново от около 50 хил. човека, но през годините населението и сградите са станали много повече. Инвестициите в нова ВиК мрежа пък станаха чак с приключването на първия воден проект, който обаче обхвана само централната част и не реши проблемите в северните и южните райони.

Друга голяма пречка е замърсяването и най-вече найлоновите торбички и опаковките. „Даже обикновено пликче е в състояние да запуши цяла шахта. 80 на сто от задръстените съоръжения са именно с торбички”, коментират експерти.

СПЕЦИФИКАТА НА ГРАДА И ТЕРАСОВИДНОТО МУ РАЗПОЛОЖЕНИЕ СЪЩО СА ГОЛЯМ ФАКТОР ЗА СВОЕОБРАЗНИТЕ РЕКИ, КОИТО ТРЪГВАТ ОТ СЕВЕР КЪМ ЦЕНТЪРА.

Това обаче ни спасява от трагедии и наводнения, които се случват в другите равнинни градове.

Според експертите тепърва във Велико Търново трябва да се акцентира върху оформянето на нова отводнителна система и направата на повече шахти, които да поемат дебита. Край самите бордюри пък е възможно да се вкопаят специални улеи, които помагат за нормалното оттичане на водата и я насочват към каналите. Това обаче е въпрос на общинска политика, тъй като трасетата са публична общинска собственост и техен стопанин е общината.

Безразборното строителство, което се ширеше доскоро, също е голям проблем. За да реализират бързи печалби, предприемачите вдигат сгради без вертикална планировка и отводнителни системи. Тук също кметството трябва да си влезе в ролята на контролен орган и да не допуска и санкционира строежите, които не отговарят на нормите, но въпреки това се експлоатират и разпродават.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!