167 четения

ЛИЦАТА НА МВР. Новият началник на полицията в Павликени – местен, свестен и известен

Главен инспектор Иво Генчев е инженер, тренирал е щанги и хандбал и го познават всички

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ МНОГО ГОДИНИ ПОЛИЦАЙ, КОЙТО Е ИЗВЪРВЯЛ стълбата в МВР от патрулка до началник, пое управлението в Павликени. 44-годишният главен инспектор Иво Генчев е снажен българин с ръст 197 см и тегло над 130 кг и определено всява респект при първата среща. После се оказва, че големият българин е зодия Дева, който не обещава нищо на новия пост, но смята да опита успешен лов на бандити в две общини – Павликени и Сухиндол. Самият той не е и помислял, че един ден може да стане шеф на управлението, но е било невъзможно да откаже на предложението на директора Машов и преди броени дни приел.

 

МЕСТЕН, СВЕСТЕН И ИЗВЕСТЕН

 

Тренирал вдигане на щанги и хандбал, работил 10 години в „Унипак” като полиграфист, той е и дипломиран инженер по автотранспорта от Висшето училище в Русе. Кореняк павликенчанин, със син на 18 години, който в никакъв случай нямало да стане полицай. Съпругата има частен бизнес под формата на малък магазин. Запален рибар и ловджия, най-голямата уловена от него риба била 9 кг – щука, който през последните години няма време за хобитата си. Не може точно да обясни защо преди 16 години е решил да стане полицай. В завода за опаковки е бил ценен кадър с добра заплата. За МВР кандидатствал две години и накрая го приели. Изкарал и школите в системата плюс академията на МВР.

„Директорът на завода едно време не ми даваше да напускам. Явно съм бил ценен кадър. Не мога да обясня защо реших да ставам полицай и хич не беше лесно, защото 60 души се борихме за едно място, а мен ме проучваха две години и накрая ме приеха. Първата ми работа бе патрулен полицай. Но си бях познат още тогава, а днес даже и кучетата вече не ме лаят“, разказва с чувство за хумор Иво Генчев и признава, че още тогава външният му вид на голям българин е респектирал хората, а респектът си е останал и до днес.

На патрулката бил малко повече от година и го преместили да отговаря за Долна Липница, Горна Липница и Патреш. Изкарал 5 години като квартален. После бил пътен полицай 4 – 5 г. След това полицейски инспектор в Павликени и набързо го направили началник. Бил е и шеф на криминалния сектор, не е работил само в Икономическа полиция…

 

КАК ИЗГЛЕЖДА ПОСТЪТ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БЮРОТО?

 

В шефския кабинет от седмица Иво Генчев сяда от страната на бюрото под портрета на Левски. До вчера е бил на дългата маса от другата страна. Сградата на полицията в Павликени е строена през 1986 година, но оттогава не е правен ремонт, макар да няма въпиюща видима нужда.

„Не смятам да давам обещания и да бъда лош или строг началник. Ще правя каквото мога, но искам да ми се казва всичко в очите, а не зад гърба. Има доста вакантни места и чакаме конкурси. Други минаха, но не се избраха хора, защото кандидатите не могат да покрият дори елементарните изисквания”, тъжно споделя Иво Генчев.

Четири са свободните места за охрана на обществения ред, вакантна е бройката на инспектор „Детска педагогическа стая” след пенсиониране, в Икономическа полиция работи само една дама на 35 г., а общо в управлението има 5 жени, двама експерти, няма шеф на Криминална полиция, плюс още свободни места. За град Павликени сега отговаря само един полицейски инспектор. Двете общини пък са с население над 25 000 души. Хубавото е, че двамата служители от участъка в Сухиндол са местни, а районният инспектор от Недан Росен Русанов си бил от селото и живеел там. Почти постоянно живее на село и Трифон Трифонов, който отговаря за Долна и Горна Липница.

УПРАВЛЕНИЕТО ИМА ПРИЛИЧЕН АВТОПАРК ОТ ЧЕТИРИ АСТРИ, ДВЕ НИВИ, ЕДНА ЛАДА ЗА оперативните и една кола, дар от общината. С този човешки и автомобилен потенциал борят бандитите и сега имат 73% разкриваемост, а от началото на годината 5 – 6 бандити са влезли вече в затвора. Също толкова обаче излизат през това време и започват отначало. Хубавото е, че голяма част от контингента е на гурбет в чужбина. Най-сериозните неразкрити престъпления са обири на пари от каси, сред които и парите от Дома за стари хора в Горско Косово, каса от частен дом в Бяла черква и т.н. Има и две неразкрити измами, от които едната е телефонна в Бутово. С тях и акцизните стоки без бандерол се бори 35-годишната полицайка Елена Торлакова. Не казва, че й е лесно, но работи с хъс в икономическия сектор и винаги си сътрудничи с колегите си мъже. Е, все още не е минала под венчило, но вероятно скоро и това ще се случи.

ДОКАТО СИ ГОВОРИМ, ПРИСТИГАТ И ДРУГИ НЕГОВИ КОЛЕГИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОКУ-ЩО ОТКРИТИ 9 НЕЗАКОННИ ПАТРОНА за пушки, които били крити над 40 години в греда на къща. Иво Генчев опровергава нашата реакция за дребнотемие с история от едно време – с такива незаконни боеприпаси била направена самоделка и един човек едва оцелял по време на екшън в гората. „Заради това в полицията не трябва да има големи и малки престъпления и към всяко произшествие се отнасяме с еднаква отговорност“, казва новият полицейски шеф в Павликени.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “ЛИЦАТА НА МВР. Новият началник на полицията в Павликени – местен, свестен и известен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!