12 четения

Най-грозният цвят в света намалява привлекателността на цигарите

Психологията на цветовете често се използва в маркетинга и рекламите. Затова Австралия реши да избере за опаковките на цигарите нюанс, който беше определен в маркетингово проучване като най-непривлекателния, съобщи „Медикъл дейли“.

Цветът е мътно зеленикавокафяв. Нюансът носи номера 448С на „Пантон“. Участвалите в проучването го свързват с „катран“, „смърт“, „мръсотия“. След като този цвят е избран за опаковките на цигарите в Австралия през 2012 г., заедно със стряскащи рисунки, продажбите им в страната намаляват.

На същия цвят залага и Великобритания, където бе приет закон за уеднаквяване на опаковките на тютюневите продукти. Цветът „Пантон 448С“ вече е единственият разрешен за тях.

Непривлекателността на цвета вероятно се дължи на това, че прилича на диария. Затова от него на хората им се гади, обясни консултантката Анджела Райт.

Още през 1960 г. консултантът Фейбър Бирън, който получава задача да накара служителите на една компания да не се задържат дълго в тоалетните, използва подобен цвят. И това има ефект.

От „Пантон“ обаче не са съгласни да се слага етикет за най-непривлекателен на даден цвят. Изпълнителният директор на института по цветовете Лиатрис Айзман изтъкна, че нюансът 448С има „дълбоки, богати и земни тонове“ и е популярен за канапета. Някой дори създаде страница в Туитър, където да бъде защитена репутацията му.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!