47 четения

Община Свищов готви проект, който ще превърне Нове в най-добре експонирания римски военен лагер в Европа

В комплекса вече работи първият българо-полски екип

 

С ПРОУЧВАНЕТО И ОГРАНИЧАВАНЕТО КАТО ТЕРИТОРИЯ НА ОРЪЖЕЙНИЦАТА ЗАПОЧНАХА РАЗКОПКИТЕ В НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ. От началото на седмицата в комплекса вече работи първият българо-полски екип, който продължава разкопките от миналото лято в обширна сграда с пилони. Тя е синхронна по време на изграждане с баните във военния лагер. Това лято археолозите се надяват да видят докъде стига сградата в две посоки, на запад и на север, и да установят плана и размерите й. „Нейното предназначение все още е загадка за нас и засега ние имаме само работни хипотези. Най-логично изглежда предположението, че става дума за армаментариум, т.е. мястото, където е пазено и съхранявано оръжие и бойна техника, извършвани са тренировки и обучение. Всички военни лагери от римско време задължително имат подобни постройки, но за съжаление, при проучванията в границите на цялата Римска империя данните за този тип постройки са много малко и непълни, плановете не са конкретни, защото няма цялостно проучена сграда“, обяснява доц. Павлина Владкова, ръководител на българската част в експедицията.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Археоложката споделя още, че разкриването на цялостния план, размерите и определянето на точното местоположение в цялостния план на лагера ще бъде принос не само към проучването в Нове, но и за района на Долния Дунав.

През IV век сградата престава да функционира и е превърната в хореум – голям склад за зърнени храни. В началото на V век при изграждането на Епископската базилика теренът е подравнен и площта над руините е включена към големия култов комплекс.

Специалисти от Познанския университет „Адам Мицкевич” работят с родните археолози. Ръководител от полската страна е д-р Анджей Биернацки, доц. д-р Павлина Владкова е представител на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Проучванията са продължение на разкопките от предходния сезон и обхващат сектора, разположен непосредствено до вече експонираната най-голяма епископска базилика на Балканския полуостров от VI век и до римските легионни бани от времето на император Хадриан (ранен II век). Археолозите ще работят до втората половина на юли.

През август започват работа два екипа от Варшавския университет. За пръв път през този сезон пълноценно ще работят и българските археолози. Техните проучвания са финансово обезпечени от Министерството на културата и са отпуснати средства за проучването в два сектора.

Доц. д-р Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН ще продължи разкриването на площта около западната порта на лагера по протежение на главна улица, която преминава от запад към изток през лагера и достига до източната порта – виа принципалис. Екипът на доц. д-р Павлина Владкова ще продължи проучването на голямата резиденция, разположена извън крепостните стени на лагера, но в непосредствена близост до западната порта.

След приключването на археологическата работа на тези два обекта се предвижда тяхната социализация и заедно с вече цялостното разкритата военна болница (валетудинариум) тяхната консервация и включването им в туристическия маршрут. Община Свищов вече работи по подготовката за изготвянето на проект, след реализирането на който Нове ще се превърне в най-добре и цялостно експониран римски военен лагер в Европа.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!