5 четения

Политологът проф. Тодор Галунов: „Бавенето на президентските кандидатури e обидно за избирателите, кандидатурата на Бойко Борисов е най-логична и най-избираема”

„НАЛОЖЕНАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ТРАДИЦИЯ ПАРТИИТЕ ДА ПАЗЯТ СВОИТЕ КАНДИДАТУРИ ДО ПОСЛЕДНАТА ВЪЗМОЖНОСТ обижда българските избиратели.”

Това коментира пред „Борба“ политологът проф. Тодор Галунов по повод предстоящите президентски избори тази есен и липсата към момента на каквито и да е официални номинации. Според него излиза, че политическите партии или се страхуват, или… се срамуват от своите кандидати, въпреки че аргументът на партийните централи е да предпазят претендентите си от компроматна война и дискредитиране.

„Мисля, че това е дълбоко грешен подход, който обижда българския избирател, защото той трябва да има възможност да види навреме кандидатите за висши държавни длъжности. Още повече че в случая става въпрос за най-високия пост в държавата”, коментира проф. Галунов и отбеляза, че президентската кампания в САЩ се води вече втора година. Според политолога от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в България има сериозно подценяване и непознаване правомощията на президентската институция.

„По време на кампанията ще чуем, че президентът няма особени правомощия в българския политически живот. Това е частично вярно, но той е решаваща фигура. Достатъчно е да припомним двата служебни кабинета, които настоящият президент формира. Президентът е лицето на държавата в международните отношения, има право на вето в законодателния процес, без него не може да стане назначение на никого от висшите офицери в армията, на никого от висшите дипломати, има определени функции в избора на ръководствата на Върховния касационен и Върховния административен съд, право на обръщение към нацията, в което може да посочи плюсовете и минусите на всички управления”, припомни политологът. И подчерта, че държавният глава е интегрираща фигура, трябва да излъчва достолепие, увереност, да бъде истински лидер на нацията.

„В този смисъл издигането на кандидатурата в последния момент означава, че лицето ще очаква да бъде посочено от партийната централа. Така то ще дължи номинацията си не на личните качества, а на партийната преданост“, коментира още проф. Галунов. Той бе категоричен, че най-силната фигура на ГЕРБ си остава Бойко Борисов, независимо от възможните варианти.

„НЕГОВАТА КАНДИДАТУРА Е НАЙ-ЛОГИЧНА, НАЙ-ИЗБИРАЕМА. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ЗАРАДИ НАЛОЖЕНИЯ МОДЕЛ в България президентът да е второстепенна или третостепенна политическа фигура, а премиерът в условията на парламентарната република да е политик номер едно, спира на този етап премиера Борисов да се кандидатира за президент. Още повече че, ако той стане държавен глава, няма да може формално да ръководи партия ГЕРБ, тъй като трябва да бъде лидер на цялата нация”, каза още политологът.

„Спрягат се доста имена, но на този етап те звучат неубедително. Не смея да посоча категорично кандидатурата на ГЕРБ, но е добре това да бъде национално известна, отговорна фигура, а не лице, което ще бъде политически послушно в президентската институция”, допълни той.

Според него обединена кандидатура на левицата поставя много въпроси.

„За да излезе от тежката криза, БСП трябва да проведе сериозно политическо сражение, и то от името на БСП. Именно изборът за президент е нейният шанс да покаже, че се възстановява и е спряла своя път надолу.

Шоуто в политиката съществува. Лицата, които са шоумени, имат своите шансове, но аз не съм убеден, че това ще бъде най-компетентният вариант за държавата”, каза още търновският политолог по повод коментарите, че телевизионерът Слави Трифонов ще играе роля в бъдещите президентски избори. По думите на преподавателя шоумените могат да внесат доста колорит в кампанията, като си позволяват по-смело да поставят проблемите на държавата, но сериозните хора предпочитат по-професионалната, по-експертната и по-компетентната политика.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Политологът проф. Тодор Галунов: „Бавенето на президентските кандидатури e обидно за избирателите, кандидатурата на Бойко Борисов е най-логична и най-избираема”

 • 18.06.2016 в 23:58
  Permalink

  Професорче, много ниско си паднал, човеко! Напоследък само откровени глупости чета от теб! Или викаш за някой лев си способен да си осереш академичната титличка! 😉

  Отговор
 • 27.08.2018 в 17:42
  Permalink

  Гледаме прогнозите със задна дата. То така си и стана. Кандидатът на ГЕРБ се провали щото не извадиха силната си фигура. Професорът както винаги е прав. Отлично интервю, устояло на времето.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!