15 четения

Трифон Иванов става почетен гражданин на Павликени посмъртно

С богата програма ще бъде отбелязана 73-годишнината от обявяването на селището за град

 

ФУТБОЛНАТА ЛЕГЕНДА ТРИФОН ИВАНОВ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ПАВЛИКЕНИ. Това ще стане по време на тържествената сесия, която е част от програмата за празника на града 29 юни.

Трифон Иванов е роден в Горна Липница и до последно е помагал на футболния отбор в родното си село. Бил е дарител за всички по-големи спортни и културни прояви в Павликени, а като шеф на Зоналния съвет е подпомагал и отбора на града. „Истината е, че без помощта на Трифон Иванов ние нямаше да можем да започнем отначало през 2012 г., когато събрахме отбор наново“, каза вчера кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Освен Трифон Иванов в администрацията са постъпили още две предложения за почетни граждани – за Александър Манолов, също посмъртно, и за Пенка Стоянова, която е дългогодишен учител и помощник-директор в едно от училищата в града.

trifon ivanov pavl prТрима ще бъдат отличени и с почетния знак „Едностранен плакет” и това са педагогът Розинка Пенчева, Евелина Карагенова, която е председател на Районния съд, и инж. Стоян Стоянов, строителен предприемач и ръководител на строителното предприятие в града, което навършва 60 г. През годините то си е сменяло няколко пъти името, днес се нарича „Росица“ ООД, но за павликенчани това е заводът, построил най-емблематичните сгради в града до 1990 г.

Празникът на предприятието е на 18 юни и е включен в празничната програма на Павликени, която започна с прожекциите на филмите от „София филм фест”.

В петък, събота и неделя е традиционният туристически празник на язовир „Александър Стамболийски“. Преплуване на язовира, регата с канута, кулинарно състезание за най-вкусна рибена чорба са част от предизвикателствата пред участниците в спортния празник.

На 23 юни във фоайето на Народно читалище „Братство – 1884“ ще бъде открита изложбата с фотографиите от четвъртия фотопленер „Павликенският край и неговите хора“, посветен на 73-годишнината от обявяването на Павликени за град. Вечерта в Летния театър е концертът на Красимир Аврамов, балет „Веда Джуниър“ и Янка Рупкина.

На 24 и 25 юни е Петият конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!”. 50 млади изпълнители от България, Русия, Румъния, Сърбия и Молдова са заявили участие. Стефан Димитров по традиция ръководи работата на журито, което ще трябва да определи поредния носител на голямата награда, както и да разпредели наградния фонд, който възлиза на 4000 лв.

На 28 юни е вторият от концертите – „На мегдана”, с участието на духовата музика на с. Батак и народен оркестър „Извор”.

Празникът на града е на 29 юни и започва с празнична света литургия в църквата „Рождество на Пресветая Богородица“. След това е тържествената сесия на Общинския съвет и по обяд започва церемонията по обявяване на почетен гражданин, благослов за града и неговите жители и художествена програма с участието на клуба за народни хора „Люти чушки” и победителката от „Гласът на България” Стелияна Христова. Вечерта в Летния театър е концертът на ансамбъл „Чинари” и Поли Паскова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!