6 четения

Търсенето на Кехлибарената стая в Полша засега не е дало резултат

Изследователи пробиха триметров отвор в една от основите на бивши германски бункери в Мамерки, Полша, където по време на Втората световна война е било командването на сухопътните сили на Вермахта, но засега не са успели да открият Кехлибарената стая, предаде ТАСС.

„Приключваме първия етап от пробиването и достигнахме на дълбочина 3 метра – заяви Бартломей Плебанчик от музея в Мамерки. – В случай че опитът не даде резултат, ще се преместим на друго място, към което ни насочва георадарът. То е на 5 метра от пробития отвор. Става въпрос за най-солидния бетон в света, но се надяваме, че опитите ни ще са успешни.“

По думите му, ако двата отвора не отведат до търсеното от изследователите помещение, ще бъде извършено още едно изследване с по-мощен георадар, което ще може да покаже местоположението на кухина с по-голяма точност.

При предишни изследвания на един от тунелите в бункера бяха открити кухини в грунта. Оказа се, че под земята има помещение. Сътрудници на музея в Мамерки предположиха, че там може да е скрита изчезналата през Втората световна война Кехлибарена стая, която пруският крал Фридрих Вилхелм Първи подарил на руския император Петър Велики. Частите на Кехлибарената стая били донесени в Санкт Петербург през 1717 г. Тя била съхранявана около 200 години, преди да бъде открадната от фашистите по време на окупацията на Царское село.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!