6 четения

Търсят се 3,8 млн. лв. за укрепване на Трапезица

Лиляна Павлова изпрати комисия за срутения път към Арбанаси

 

ЕКИП НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ПРИСТИГНА ВЧЕРА ДА ОГЛЕДА АКТИВИЗИРАЛИТЕ СЕ СВЛАЧИЩА НА ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА И СРУТЕНИЯ ПЪТ КЪМ АРБАНАСИ. По предварителни данни ремонтът на трасето ще излезе около 1 млн. лв. С парите ще се изградят пътното легло и подпорна стена, ще се възстановят мантинелите и ще се оформи отводняването. Както вече бе съобщено, отсечката към Арбанаси ще бъде затворена след приключването на ремонта на Дъговия мост, а реконструкцията й ще приключи до зимата. На място експертите от МРРБ констатираха очевидното – проблемът е голям и час по-скоро трябва да се реши, като се вложат поне 3,8 млн.

Алпинисти оглеждат свлачището
Алпинисти оглеждат свлачището

ИСТОРИЧЕСКИЯТ ХЪЛМ ТРАПЕЗИЦА Е ТРЪГНАЛ НАДОЛУ заради безразборната сеч в югоизточната част, е предварителното мнение на експертите. Преди броени дни цялата зона бе обезлесена, което е улеснило ерозионните процеси, тъй като растителността има и защитни функции.

Точно над старинния квартал „Асенов“ са се активизирали четири по-малки свлачища, но е въпрос на късмет даже при незначителен валеж да се образуват нови. Ситуацията се повтаря всяка година, а на мястото бяха викани дори алпинисти. Обезопасяването с телени мрежи е скъпо, а и те са за предпазване от срутващи се по-малки камъни. В случая вероятно няма да са подходящи, защото в района са се активизирали свлачищни процеси, доказал първоначалният оглед.

От Община Велико Търново имат готов проект за укрепване на целия хълм Трапезица. Чака се само да бъде финансиран от държавата. Той предвижда вдигането на подпорна стена за около 800 хил. лв., която трябва да спре отломките. Специалните „джобове”, които са направени под хълма с превантивна цел, отдавна са задръстени и се нуждаят от почистване. Част от средствата по проекта трябва да отидат и за оформяне на растителността. Сумата ще покрие и изостаналото начинание за шахматно набиване на 15-метрови пилоти на площ от 42 дка, което ще струва около 800 хил. Така практически ще бъде овладян целият район.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Търсят се 3,8 млн. лв. за укрепване на Трапезица

  • 17.06.2016 в 14:11
    Permalink

    Винетка на 200 леа и тол такси 3.50 на километър, ВЕДНАГА!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!