17 четения

Учени идентифицираха непозната досега поза за чифтосване при жаби в Индия

Ученитe отдавна смятат, че жабите използват 6 пози за чифтосване. Оказа се обаче, че са грешали – в гори в Индия бе идентифицирана 7-ма подобна поза, съобщи Асошиейтед прес.

Тя е наречена възсядане гърбом. За разлика от половия акт при бозайниците, тази поза позволява на мъжкия екземппяр да оплоди яйцеклетки извън тялото на женската.

Учени под ръководството на С. Д. Биджу от университета в Делхи прекарали 40 нощи в гъсти гори, като търсели мъжки екземпляри от вида жаби Nyctibatrachus humayuni по кряканията им, свързани с призиви за чифтосване, и заснели действията им, когато се появи женска. Било установено, когато тя осъществи физически контакт, мъжкарят се качва върху гърба й. Вместо обаче да я сграбчи под мишниците или за главата, както правят други видове жаби, мъжкарят поставя предните си крайници върху листото, клона или стъблото на растението, където двойката се е настанила. След средно 13 минути женската извива гърба си и мъжкарят слиза от него. След това тя отделя яйцеклетки и остава неподвижна, докато задните й крака са изпънати около тях в разстояние на няколко минути. Учените предполагат, че при възсядането мъжкарят оставя сперма върху гърба й. След това тя се стича, за да оплоди яйцеклетките, докато женската ги загражда със задните си крайници.

Резултатите от изследването са публикувани в Peer J.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!