128 четения

Четири фирми са шампионите по обществени поръчки на община Велико Търново – взели са 24,1 млн. по 30 договора

Едни и същи чистят реки, строят пътища и площадки, правят паркове и градинки

 

ЧЕТИРИ ФИРМИ СА СВОЕОБРАЗНИ ШАМПИОНИ ПО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. През последните 5 години през тях са минали договори за над 20,1 млн. лв. Едни и същи познати лица неизменно печелят процедурите, организирани от кметството, независимо че в строителния бранш конкуренцията е жестока. Заедно и понякога в консорциуми небезизвестните фирми „Пътни строежи ВТ“, „Скорпион инвестстрой“, „Тера“ и „ВТ инженеринг“ са работили по 30 крупни контракта, показа разследване на „Борба“ на база регистрите за поръчки. Те печелят всеки крупен договор и работят независимо от доста лошото си изпълнение понякога и факта, че Община В. Търново понася и солидни финансови санкции.

КОГАТО СТАНЕ ДУМА ЗА ПЪТИЩА В СТАРАТА СТОЛИЦА И РЕГИОНА, НАЙ-СПОМЕНАВАНОТО ИМЕ Е „ПЪТНИ СТРОЕЖИ ВТ“. Само за последните години компанията има 7 договора за близо 5 млн. лв. Паралелно тя обира и каймака на всичко обявено от държавата. Последният й голям договор е за почти 4 млн. лв. ремонт на ул. „Магистрална“, където работи като подизпълнител. Нейни екипи оперират и в участъка Камен – Драганово, възложен им от Агенция „Пътна инфраструктура“. Самото строителство е за 9,4 млн. лв. Докато усвоява милионите от държавата за пътни ремонти, компанията прибира близо 5 млн. лв. от строителство и на Община Велико Търново. 3,5 млн. са им платени за изграждането на четирите улици в кв. „Кюльо Фичето“ преди изборите, които впоследствие бяха поправяни заради лошо качество. Също те реализираха тротоарите по протежението на улиците „В. Левски“, „Н. Габровски“ и „България“. В консорциум „Търновски пътища“ имат и отделно договор за 1,5 млн. за текущи ремонти на тротоари и улици, подписан преди две години. Ежегодно получават и по 300 хил. за зимно почистване по селата.

САМОСТОЯТЕЛНО ИЛИ В КОНСОРЦИУМ СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА „ТЕРА“ СЪЩО Е СРЕД РЕКОРДЬОРИТЕ ПО УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Проверка на „Борба“ показа, че за последните 5 години тя има оборот по договорите от почти 7 млн. лв. Един от последните й контракти е за близо 1 млн. за доремонтирането на Комплексния онкологичен център. Строителната фирма има и апетитна поръчка за 2,05 млн. за саниране на СОУ „Вела Благоева”, СОУ „Вл. Комаров”, ОУ „Хр. Ботев”, с. Ресен, ОУ „Хр. Смирненски”, с. Водолей, и ЦДГ „Първи юни”. 2,9 млн. лв. е прибрала и за първоначалния ремонт на онкото, а други 590 хил. – за обновление на ОУ „Бачо Киро“.

СРЕД УДАРНИЦИТЕ НА ОБЩИНАТА ПО ПОРЪЧКИ Е И ФИРМАТА „СКОРПИОН ИНВЕСТСТРОЙ“. Дружеството има рекордните 11 договора с оборот по тях от над 6,5 млн. лв. Един от последните й договори е за половин милион, с който е направен паркът в кв. „Бузлуджа“. Най-апетитната й хапка обаче е контрактът за 3,8 млн. лв. за косене и поддръжка на парковете в част от Велико Търново. Останалите милиони в сметката са от почистване на реки и също от строителство, както и за поддържане на междублокови пространства.

МИЛИОНИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ С ОБЩИНАТА ИМА И ДРУГА ПОПУЛЯРНА ФИРМА – „ВТ ИНЖЕНЕРИНГ“. Дружеството в момента вдига и 6-етажния блок в двора на Природо-математическата гимназия, но това далеч не е единственото, с което се занимава. Това личи от 10-те обществени поръчки, получени от Община Велико Търново, както и от космическия оборот по тях, който надхвърля 4,6 млн. лв. Фирмата направи наскоро ремонта пред Спортната зала, който бе за почти половин милион. Малко над милион й платиха за спорния ремонт на площада „Цар Иван Асен“ пред Царевец. В консорциум получи и крупния ремонт на стадион „Ивайло“, който също е за близо 1 млн. лв. Ремонт на училище „Бачо Киро“ и няколко почиствания на речни корита също са дело на това дружество.

Стилян НАЙДЕНОВ

16 коментара за “Четири фирми са шампионите по обществени поръчки на община Велико Търново – взели са 24,1 млн. по 30 договора

 • 17.06.2016 в 13:27
  Permalink

  И кой искате да ги прави нещата по тези поръчки?…фирми от Петрич ли?

  Отговор
 • 17.06.2016 в 14:06
  Permalink

  Аз лично предпочитам фирми от Германия и Холандия … Ама нали ше се разсърдят от военното контраразузнаване като им спре плюскането … Ще вземат да предадат суверенитета на България … Ааа да те го направиха вече .. За по една Панамера се клякат пред всички …

  Радвайте се граждани на ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ и пак си ги изберете за да може всеки да ви клати срещу съответната сума … .
  … И едно леко напомняне … През последните 3 дни държавният бюджет е назад 2.2 млрд лева … Познайте кой ще го плати? Няма да са тези със скъпите коли ….

  Отговор
  • 17.06.2016 в 16:43
   Permalink

   Чакам да видя фирма от Германия колко ще иска за това.

   Отговор
   • 20.06.2016 в 14:12
    Permalink

    По-малко от твоите фирми -перачници …

 • 17.06.2016 в 14:49
  Permalink

  Няма значение от къде са фирмите, важно е да правят качествено нещата, а те не го правят!!!

  Отговор
 • 17.06.2016 в 14:59
  Permalink

  Сега ще ме карат да търся кои са собствениците-галеници на съдбата.

  Отговор
 • 17.06.2016 в 15:28
  Permalink

  ВСЯКО КРАДЕНЕ СИ ИМА КРАЙ! ИСКА МИ СЕ ДА ДОЙДЕ НОВА ВЛАСТ В ТЪРНОВО И ДА СЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА ЗА НАДВЗЕТИТЕ СУМИ ( А ТЕ СА МИЛИОНИ) НА ТИЯ ПРИБЛИЖЕНИ ФИРМИ И ПОСЛЕ „МАРШ В ПАНДИЗА!!!“

  Отговор
 • 17.06.2016 в 15:31
  Permalink

  ПРИМЕРНО: това баскетболно игрище на „Илия Янулов“ според експертна оценка парите за материали и труд не са повече от 100 хиляди, но са взети ( поделени навярно) 390 хиляди.

  Отговор
 • 17.06.2016 в 16:18
  Permalink

  Кои бяха тия с площада пред Царевец?
  Супер е площада вече 3та година кара, ако няма люта зима може и 4та да откара.

  Отговор
 • 17.06.2016 в 17:39
  Permalink

  Наистина започва да мирише на корупция. Иска ми се всеки да се облажи по-малко стига с тези милиони. Ремонтите със сигурност не струват парите дето ги пишат. Жалко е хората да се настройват един срещу друг само заради мръсните пари. Виновните дайте възможност и на други да спечелят. Много хубаво не е на хубаво.

  Отговор
 • 18.06.2016 в 22:26
  Permalink

  Защо всичко е пропито със злоба и завист? Хората се трудят и резултатите са налице! Българина винаги е недоволен и обича да прави сметка на чужди пари!

  Отговор
 • 20.06.2016 в 7:43
  Permalink

  Недоволството в случая е напълно разбираемо, защото става въпрос за парите на данъкоплатците, а това означава, че са и моите, и твоите.

  Отговор
 • 20.06.2016 в 14:09
  Permalink

  точно така. Това че някои не го разбират не значи че всички са заблудени …

  Отговор
 • 20.06.2016 в 16:06
  Permalink

  За да няма съмнения, Общината трябваше да си направи собствена строителна фирма и да си прави обектите по себестойност. Колкото струват материалите, едни високи заплати на майсторите….. И щяха да направят двойно повече обекти!

  Отговор
 • 21.06.2016 в 19:49
  Permalink

  ami kato gledam wureci batkovci i obshtinski savetnici rabotqt e za sajelenie tova e zakona e takav

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *