141 четения

Дрифтът е начин на живот за великотърновеца Павлин Пенев

Един от най-добрите български дрифт състезатели Павлин Пенев се бори да промени обществените нагласи и виждания на сънародниците ни към спорта, който запленил сърцето му преди 6 години. Макар в чужбина дрифтът да е много популярен и да се радва на стотици хиляди фенове, у нас често е подценяван, омаловажаван и свързван с войната по пътищата. 32-годишният търновец смята, че все още културата на българите по темата е недостатъчно висока, защото хората бъркат професионалните дрифтъри с джигитите по пътя. А разликата е огромна. С много труд, лишения и упоритост талантливият болярин става европейски шампион през 2015 година, след като три години по-рано е бил вицешампион на България, а в колекцията му от престижни отличия са десетки купи от реномирани състезания в цялата страна.

pavlinПавлин разказва, че любовта към дрифта пламнала от пръв поглед през 2011 година, когато посетил състезание в Плевен. Там видял какво представлява спортът и пожелал да се отдаде на него. Не чувствал колебания, че ще се справи, и бил подкрепен от семейството и приятелите си. Първата кола, с която стартирал кариерата си, всъщност е тази, която му донесла всички награди и е неговият най-верен спътник и до днес. Яхнал своето BMW E30 с 5-литров двигател с мощност от 420 конски сили, 32-годишният търновец доказва, че носи успеха в кръвта си.

Първото състезание, на което участвал, се състояло в Хасково. „Тръгнах уверен, макар да нямах кой знае каква подготовка. Нещата се развиха добре и завърших на осма позиция. С всяка следваща надпревара класиранията ми ставаха все по-добри. Успехът дойде постепенно”, споделя той. Талантливият търновец определи като най-голям проблем за спорта липсата на писти, където състезателите да се подготвят. „Няма подходящи условия за развитие на дрифта. Ето защо реално ние се подготвяме в рамките на състезанието. В чужбина нещата стоят по различен начин”, заяви Павлин.

За него кариерата е начин на живот и всичко се върти около нея. Благодарен е на семейството и жената до него, тъй като го подкрепят неотлъчно и се гордеят с успехите му.

32-годишният мъж твърди, че по време на състезание винаги има екстремни моменти. Най-високата скорост, която е развивал на пистата, е 200 км в час на дрифт.

Професионалистът смята за недопустимо изпробването на мощните коли и демонстративното шофиране в градска среда. „Неоправданият риск не си заслужава. Има полигони. Там е мястото за подобни автомобилни експерименти”, заяви шампионът.

На пистата обаче всичко е разрешено, там няма приятели, а само конкуренти.

„Сам се конкурирам със себе си. Винаги се стремя да бъда по-добър. Конкуренцията в чужбина е много сериозна и затова всяка победа е трудна и значима”, категоричен е той.

От една година зад гърба си има спонсор, който е голяма опора за него. Дряновска фирма помага на търновския талант, тъй като разходите за подготовка са големи. „В България е трудно да те забележат, без значение с какъв спорт се занимаваш. Когато става дума за дрифт – ситуацията е още по-сложна. Благодарен съм на собствениците на тази фирма, че повярваха в мен. Преди тяхната поява всички разходи поемах сам”, разказа Павлин. По негови думи да издържаш семейство с кариера на дрифт състезател у нас е почти невъзможно. „Постигнал съм немалко, но просто в България няма да имам реализация. Обръщам погледа си към чужбина и ще направя всичко възможно, за да се наложа там”, допълва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Дрифтът е начин на живот за великотърновеца Павлин Пенев

 • 20.06.2016 в 16:02
  Permalink

  Павлин Пенев се бори да промени обществените нагласи и виждания на сънародниците ни към спорта………………………………… Докато пищят гуми нощем по градските улици и денонощно по пътищата – нищо не може да промени отношението ми! Това са опасни и безотговорни хора.

  Отговор
 • 20.06.2016 в 23:55
  Permalink

  Това става с коли със задни задвижване, леки или с леки каросерии С опита и мерака., намираш центъра на тежестта и можеш да я караш с която страна искаш в дадена посока

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!