5 четения

Интерактивен експозиционен център правят на Трапезица

ИНТЕРАКТИВЕН ЕКСПОЗИЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА ТРАПЕЗИЦА ЩЕ ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА ТЪРНОВГРАД И ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО. Това стана ясно в края на миналата седмица, когато кметът Даниел Панов и заместникът му Ганчо Карабаджаков разгледаха подготвяните експозиции и възможностите за виртуална разходка в миналото, които дават съвременните технологии. Новият център е част от проекта за социализация и частична реставрация на средновековната крепост.

Близо 3 млн. лв. струва цялостната реконструкция на крепостта и превръщането й в атрактивен туристически обект. Средствата са дарени от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”. С тези средства вече са реставрирани част от северната крепостна стена и три средновековни църкви. Изградена е близо километър алейна мрежа между горната станция на фуникуляра, църквите и Южната кула.

В същото време под хълма вече е започнало изграждането на прилежаща инфраструктура – улици, паркинги, тротоари и озеленяване.

В края на миналата седмица екип от Агенция „Пътна инфраструктура” видя на място нуждата от защитни съоръжения и конструкции, за да не се свличат скални отломки от хълма Трапезица върху републиканския път за кв. „Асенов” и Арбанаси. Община Велико Търново вече е представила пред агенцията готов проект за изграждането им. Експертите пристигнаха по спешност в старопрестолния град, след като кметът Даниел Панов запозна регионалния министър Лиляна Павлова със сериозните проблеми, които свлачищата причиняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!