Музеят в Горна Оряховица показа изложба на традиционни български носии

19 НОСИИ, ДВЕ ОТ КОИТО МЪЖКИ, ПОКАЗВА ИЗЛОЖБАТА „ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА НОСИЯ”, КОЯТО БЕШЕ ОТКРИТА В СЪБОТА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Експозицията представя голяма част от колекцията на народния певец Петър Георгиев от с. Писарево. Изложбата ще остане в музея през целия летен сезон и е част от атракциите за предстоящото, трето издание на „Семейни съботи в музея”. Народното облекло от Тракия, Добруджа, Централна Северна и Северозападна България има в изложбата. Някои от областите присъстват с различните видове носии, които са битували в тези краища през различни периоди от време. Петър Георгиев показва образци на традиционното облекло от втората половина на ХIХ век, а също така и носии от началото на миналия век. Колекцията му включва избрани български дрехи, носени през летния и през зимния сезон. Два от костюмите в експозицията са от Писарево, където е роден колекционерът.

Петър Георгиев
Петър Георгиев

Най-голямата атракция в изложбата се оказа едногодишната Дивна, която дефилира, пременена в народна носия, заедно с майка си Лидия. Лидия показа последния костюм, постъпил в колекцията на Петър Георгиев – женска носия от с. Басарбово, Русенско. Костюмът е дарение отпреди три дни от семейството на Иванка и Георги Йовчеви и беше показан за първи път пред публика.

Изложбата започна с изпълнение на групата за изворен фолклор при клуба на пенсионера „Янтра – 96” в Писарево и беше открита от директора на Историческия музей Пламен Мадемов. Сред гостите на откриването бяха и част от дарителите на народните носии – Венетка Тодорова от Белцов, Стефка Йорданова от Паламарца, Поповско, както и семейство Йовчеви от Басарбово.

32-годишният Петър Георгиев събира носии от около 18 години и вече пази повече от 40 костюма. Има в колекцията си стари носии, които са на повече от 100 г., някои от тях са уникални с различните си части, защото никой вече не шие както някога – на ръка и с много любов. Особено се гордее с една сватбена носия, която е наистина уникална, защото е с рисувано кадифе по края на полата. Има я от жена, която е носила тази носия на сватбения си ден преди около 85 г. Носията е от сливенското село Блатец и може би Петър е единственият колекционер, който притежава такава.

Носии
Носии

Най-старата носия в неговата колекция е от средата на XIX век и с нея самият Петър участва в обичая Бабинден, пременен като булката. Костюмите, които той е събрал, са от цялата страна и почти всички са пълни – имат чорапи, престилка, риза, пояс, където той се е носил, пищимал, фуста или сукман, в зависимост от района. В колекцията има и една риза, ушита от естествена коприна, и две връхни дрехи – саи, които са се носили над ризата. Саята е част от костюма на богатите семейства. За да покаже социалния си статус, бащата е правил сая на дъщеря си. В тази връхна дреха винаги са били втъкавани сребърни нишки, ръкавите са украсявани с гайтани, разказва Петър Георгиев, който е възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където е завършил музикална педагогика.

С. БОЯНОВА

One thought on “Музеят в Горна Оряховица показа изложба на традиционни български носии

  • 20.06.2016 в 18:31
    Permalink

    Bravo za Divna i za mama Lidija i za Petar pozelavam vi golemi uspesi

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *