11 четения

Община Лясковец очаква финансиране за три нови проекта

С парите правят система за известяване при наводнения, творчески занимални и подсигуряват обяд за 44 човека

 

ТРИ НОВИ ПРОЕКТА ЗА ОДОБРЕНИЕ ОЧАКВА ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 4,04 МЛН. ЛВ., информираха от местната администрация.

По програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България 2014 – 2020 г.” е разработена система за ранно известяване и защита при наводнения. По проекта ще бъдат инсталирани датчици за проследяване нивото на реките и язовирите, устройства за проследяване нивото на валежите и метеорологичните условия на места, определени чрез нарочен анализ, както и разработването на софтуерна система за ранно известяване. За целта ще се ползват данни от инсталирани датчици и устройства и в реално време ще се показват в Контролния център на общината нивото на водоемите. По този проект се очаква и най-голямото финансиране в размер на над 3,7 млн., като собственият принос на местната администрация е 2%.

По проект „Иновативен модел за интеграция на учениците от етническите малцинства в училище“ на ОП „Човешки ресурси“ ще бъде сформиран мобилен мултидисциплинарен екип, който ще работи с целева група ученици и родители от всички училища, включени в проекта. Предвижда се създаване на 10 творчески занимални, които ще функционират през лятната ваканция. Ще се организират и провеждат мероприятия за съхраняване на традициите и обичаите, работа с родители и провеждане на кампании. Предложеният модел за работа с деца и родители от различни етноси ще може да бъде мултиплициран във всяко училище и във всяка мултиетническа общност. Стойността на проекта е 310 944 лв., а партньор е Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, както и ОУ „Петко Рачев Славейков” – село Джулюница.

Третият проект е за осигуряване на топъл обяд в община Лясковец. Пред ОП „Храни“ от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещите се в България общината кандидатства за финансиране в размер на 10 686 лв. Ако бъде одобрено, местната администрация е предвидила осигуряването на топъл обяд за 44 души от общината и прилежащите населени места. Потребителите ще бъдат подбрани от лица и семейства, които са на месечни помощи по Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които се грижат за тях, както и самотно живеещи лица, които не могат да се издържат чрез имуществото си или труда си и получават минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии и такива, несвързани с трудова дейност.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!