67 четения

Празници на духовността за четвърти път оживиха Горски Горен Тръмбеш

ПРЕМИЕРА НА КНИГА, ИЗЛОЖБА, ФУТБОЛНО ШОУ, УЧЕНИЧЕСКИ ТУРНИР ПО БОРБА И КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ бяха част от събитията, които се случиха в традиционните вече Празници на духовността в село Горски Горен Тръмбеш. Празниците започнаха в събота с отчетното събрание на гражданско сдружение „Възраждане на Горски Горен Тръмбеш” и продължават и днес с курбан за здраве в чест на големия църковен празник Свети Дух.

„За четвърти път правим серия от прояви, които събират жителите на селото, а и връщат тук тези, които имат роден дом и близки, но са избрали да живеят в други краища на България. В дните на празниците селото се пълни с хора и още повече оживява”, коментира Николай Николов, който е председател на гражданското сдружение. В събота той направи пълен отчет на дейността на организацията пред своите съселяни и подробно им обясни какви са бъдещите намерения на сдружението.

„СТРАНИЦИ ОТ ЖИВОТА НА С. ГОРСКИ ГОРЕН ТРЪМБЕШ” СЕ НАРИЧА КНИГАТА НА КРАЕВЕДА ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, КОЯТО ИМАШЕ СВОЯТА ПРЕМИЕРА ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ. Тя е продължение и допълнение на книга със същото заглавие, която е излязла още през 1998 г. и описва всички по-важни събития в духовния живот на селото, случили се, откакто в него са дошли първите заселници от Еленския балкан до днес. „Разказвам за построяването на първото училище, което е станало веднага след Освобождението, за първите учители, след това за изграденото ново училище. Това пък е станало през 1936 г. и сградата е била на два етажа. Но за съжаление, в Горски Горен Тръмбеш училище няма поне от 30 г. вече”, разказва авторът на историко-литературното изследване Димитър Димитров. В книгата той е посветил отделни глави за изграждането на местната църква „Св. Иван Рилски” и за свещениците, за създаването на читалище „Просвета” и за развитието на духовния живот в селото.

„Правя всичко това в знак на признателност към хората, които са изиграли важна роля в областта на образованието, християнската религия и просвета в нашето село. И пак за тях сега съм се заел да опиша всички кметове на Горски Горен Тръмбеш. От Освобождението досега те са около 30 и всеки има своето място в историята. Най-дълго – 27 г., е управлявал Стоян Владимиров”, допълва още краеведът. Димитър Димитров е роден в селото, но преди 60 г. го е напуснал, за да учи. Дълги години е бил учител в Полски Тръмбеш, където живее и до днес, но нито за ден не е прекъсвал връзката си с родното си село, затова и приема себе си като свидетел на повечето от събитията, които описва в книгите си.

С ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБА ОТ ПЛЕНЕРА, ПОСВЕТЕН НА ХУДОЖНИКА ПЕТЪР ПЕТРОВ, ПРОДЪЛЖИХА ПРАЗНИЦИТЕ В СЪБОТА. В пленера са участвали всички художници от прочутото сдружение „ГоАрт” в Горна Оряховица и още двама местни автори – Ваньо Петков и Косьо Райков. „Ваньо Петков ни дари икона след участието си в пленера. Всъщност всички художници даряват картините, които са нарисували тук, на сдружението, а ние пък ще ги подарим на читалището, там да се съхраняват в постоянна художествена експозиция. Така в Горски Горен Тръмбеш вече ще има две атракции за хората, които идват на гости тук – музейна сбирка и експозиция”, допълва още Николай Николов.

Футболно шоу между отборите „ОСА” и „Възраждане” беше едно от най-забавните събития в празничните дни. За първия тим ритаха играчите на Общинския съвет и администрацията на Горна Оряховица, а за втория – представители на Горски Горен Тръмбеш. Срещата беше посветена на Европейското първенство по футбол.

„Сидер войвода” и много местни самодейни състави участваха в концерта в центъра на селото, с който завърши съботният ден.

В неделя жителите и гостите на селото наблюдаваха още една спортна надпревара – състезанието по свободна борба. В детския турнир, който се провежда за трета поредна година, участваха 45 деца от Велико Търново, Горна Оряховица, Елена и Златарица. Турнирът е посветен на Хари Стоев, борец със световна известност. Той се е състезавал през 30-те години и е прославил България поне на три континента, но е бил съвременник на Дан Колов и е останал в сянката му. Двамата обаче са били конкуренти и много близки приятели, допълва г-н Николов.

Курбан за здраве събира днес жителите на селото. „Започваме с тържествена литургия в църквата „Св. Иван Рилски”, която води отец Анатолий. Той освещава курбана ни, който след това раздаваме на всички присъстващи. Празникът е на селото и го правим поне от 60 г., макар и с малки прекъсвания през годините”, казва кметът на Горски Горен Тръмбеш Николай Йорданов. Той кметува в село със 100 постоянно пребиваващи там жители. През лятото обаче улиците се оживяват, защото поне 20 деца се връщат на село при баба и дядо. За тях сега предстои изграждането на детска площадка. Стойността й е 10 000 лв., а средствата са спечелени по европейски проект.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!