44 четения

Първата в областта детска археологическа школа започна на крепостта Ряховец

16 УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СТАНАХА ПЪРВИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДЕТСКАТА АРХЕОЛОГИЧЕСКА ШКОЛА. Любопитните момчета и момичета поработиха като истински археолози на разкопките на крепостта Ряховец и имаха възможност да се запознаят на място със спецификата на работата.

Инициативата е на община Горна Оряховица и Историческия музей в града. Децата работиха под ръководството на археолога Илиян Петракиев, шеф на археологическата експедиция на обекта, и зам.-ръководителя Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица.

Първите, които опитаха да бъдат археолози, бяха момчета и момичета от VI, IX и XI клас на СОУ „Вичо Грънчаров”. Те участваха в правенето на план-квадратна мрежа, измервания с нивелир, описване и рисуване на разкритите находки и в разкриването на археологически структури.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За отличното си представяне децата получиха дипломи, изготвени и връчени от научните ръководители на разкопките. През следващата седмица в археологическото училище на крепостта ще се включат ученици от СОУ „Георги Измирлиев” Горна Оряховица.

Второто археологическо лято на крепостта Ряховец стартира преди десетина дни. През миналия сезон крепостта получи статут на недвижима културна ценност от национално значение и през лятото след 23-годишно прекъсване бяха подновени археологическите проучвания. Археолозите успяха да разкрият източната и северната порта и част от крепостната стена, проучваха и жилище от ранната бронзова епоха.

През тази година археолозите ще работят в района на западната порта, която е и най-труднодостъпната част от крепостта. Ще бъде продължено проучването и на жилището от бронзовата епоха.

Финансирането на разкопките отново е предоставено от Община Горна Оряховица, като за първи път е отпуснато целево финансиране и от Министерството на културата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!