8 четения

Ремонтът на пътя към Арбанаси трябва да свърши до август

ПО ПЪТЯ КЪМ АРБАНАСИ ОЩЕ ДЕСЕТИНА ДНИ ВСИЧКИ ЩЕ ИЗЧАКВАТ РЕДА СИ ЗА ДОСТЪП ДО ВЪТРЕШНОТО ПЛАТНО, тъй като половината от външното е срината, а останалото от нея виси във въздуха. Веднага след това трасето се затваря изцяло за близо месец за спешен ремонт. Комисията от Агенция „Пътна инфраструктура“ е регистрирала още едно място, на което отсечката е тръгнала по ската, но това свлачище е доста по-малко от първото. В момента геолози работят в целия участък под Трапезица и Гарга баир, където районът е свлачищен. Голямата дилема е колко да са дебели и дълги пилотите, които ще крепят пътя. Мненията са разделени в това дали да са 15-метрови с дебелина 12 или 14 см. В рамките на няколко дни екип от геолози и геодезисти ще обследват свлачищния район. Своевременно ще бъде изготвен проект за укрепване и реконструкция. Ще бъдат оформени и отводнителни съоръжения покрай натоварения път, настилката също ще бъде подменена. Работата по укрепването и реконструкцията ще започне веднага след приключването на ремонта на дъговия мост във Велико Търново.

ПЪРВОНАЧАЛНО БЕ ОБЯВЕНО, ЧЕ ПЪТЯТ ЩЕ ОСТАНЕ ЗАТВОРЕН ДО ЗИМАТА, НО ОТ КМЕТСТВОТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА НАСТОЯЛИ ДА СЕ ФОРСИРА РЕКОНСТРУКЦИЯТА, ЗА ДА НЕ СЕ ИЗОЛИРА ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ. Така е решено всичко да приключи максимум за месец.

Върви оглед и на другите свлачища, които са точно под хълма Трапезица. За тях общината обаче има готови проекти и само чака пари. „Борба“ вече съобщи, за укрепването на всички свлачища са нужни между 3,5 и 4 млн.

С. МАРИНОВ

2 коментара за “Ремонтът на пътя към Арбанаси трябва да свърши до август

 • 20.06.2016 в 13:18
  Permalink

  ПИЛОТИТЕ , които ще крепят пътя , казва се ПИЛОНИ бе некадърници . Спрете да се излагате , имате 12 правописни грешки в статия от 10 реда 🙂

  Отговор
 • 20.06.2016 в 15:45
  Permalink

  Светославе,

  Преди да наричаш другите некадърници, виж се в огледалото!
  Строителният термин е пилоти (пилотно фундиране). Приличат сигурно на пилони, но официалното наименование е ПИЛОТИ.
  За останалите правописни грешки, проблема си е на вестника.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!