71 четения

Рухна къща, паметник на културата във В. Търново, общината дава безхаберните собственици на съд

Издирвали две години притежателите на сградата на „Велчо Джамджията“, една година ги предупреждавали без ефект

 

ДВЕ ГОДИНИ СА ИЗДИРВАЛИ СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИЗОСТАВЕНА КЪЩА НА УЛ. „ВЕЛЧО ДЖАМДЖИЯТА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЛЕД ТОВА ГОДИНА ВРЕМЕ ОБЩИНАТА ГИ Е ПРЕДУПРЕЖДАВАЛА да си оправят имота, но безрезултатно. В крайна сметка се случи логичното и обектът, който е разположен на основния туристически маршрут в града, рухна в събота сутринта. От местната администрация ще дават на съд по няколко члена от Закона за устройството на територията и местни наредби 12-те съсобственици, които могат да се сдобият и с обвинение от прокуратурата, която също подхвана случая. Това е първият подобен случай, но скоро ще последват още.

Сградата е необитаема от 20 години, а през това време никой не е правил опити да я стегне. Единственото, което е сторено по нея от собствениците, е да я „санират“ с винили и шперплат. Никой от тях не се е отзовавал на предупредителните писма, след като от кметството с огромни усилия успели да издирят местонахождението им. Според очевидци, преди да се сгромолясат външната носеща стена и покривът, се чул адски трясък от чупещите се греди. Само това е спасило първите групи туристи, които са минавали по тротоара в посока Царевец. От община Велико Търново са наели фирма, която ще разчисти останките, след което сметката от свършеното ще бъде връчена на безхаберните собственици.

Край имота ще бъде поставена ограда от релефна ламарина, която ще бъде разположена до бордюра и ще обхваща тротоара и цялата сграда. Докато траят дейностите, водачите на автомобили и пешеходците следва да преминават с повишено внимание покрай къщата на ул. „Велчо Джамджията” и да се съобразяват с пътните знаци.

ПАРАДОКСАЛНО Е, ЧЕ СГРАДАТА РУХНА, СЛЕД КАТО НАСКОРО УДАРИХА С ЖЕСТОКИ ГЛОБИ НЕБРЕЖНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТИ В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ и застрашени от самосрутване в старата част на Велико Търново. „Сформирали сме комисия, която изготвя предписания. До момента са проверени над 70 обекта, които застрашават здравето и живота на преминаващите край тях. Назначена е и специална комисия, която се ръководи от арх. Румяна Брайнова. По Закона за културното наследство санкциите за притежателите на подобни къщи е до 3 хил. лв., а за физическите лица – до 30 хил. лв. Ние налагаме максимума, за да има ефект“, категоричен е кметът Даниел Панов.

Структурата, ръководена от арх. Румяна Брайнова, ежедневно прави проверки и констатира състоянията на имотите. Следва изготвянето на предписания и срок за ремонт, който е поставен на собствениците. В случай че не реагират – се налага и глобата.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ СЕ ОПЛАКА И ОТ МУДНОСТТА НА ИНСТИТУТА ЗА НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, чиито експерти трябва да следят за състоянието на сградите.

Затова кметът и народни представители от региона се борят старопрестолният град да бъде един от центровете на бъдещите изнесени звена, които ще отговарят за паметниците на културата. Подкрепа за намерението им изразиха историци, археолози, архитекти и общественици от старата българска столица. Подобно искане е внесено и от Националното сдружение на общините в Република България.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Рухна къща, паметник на културата във В. Търново, общината дава безхаберните собственици на съд

 • 20.06.2016 в 13:02
  Permalink

  Борба, щом са ги ударили с жестоки глоби, може ли да кажете и каква част от тях е платена?

  Отговор
 • 20.06.2016 в 14:34
  Permalink

  Израсъл съм на ул.“Опълченска“.Навремето никоя къща там и на Баждарлък не беше паметник на културата.Не знам след това кой и с каква цел обяви старите къщи за такива.Ремонтът на такава къща е свързан с вземане на разрешения от десетки институции(вкл.и плащане на рушвети) Затова наследниците ги оставят да рухнат.По-лесно и евтино е да се изгради нова къща!

  Отговор
 • 20.06.2016 в 14:41
  Permalink

  Кмете,налагай най-високте глоби,ако не платят ги дайте на съдия изпълнител . Само така ще има разултат. Цяло Търново е зад теб а неизрядните собственици да са най-много 100.

  Отговор
 • 20.06.2016 в 17:09
  Permalink

  Е тва е администрация,това е бюрокрация!?!Да издирваш две години собственици на къща,които половината град ги знае кои са и къде живеят звучи наистина абсурдно.Този който е пропилял двете години да вземе да си ходи,явно не е за тази длъжност щото освен пожълтели регистри за него явно други начини за търсене няма.

  Отговор
 • 21.06.2016 в 2:50
  Permalink

  Имало 12 съсобственици – пълни глупости! Собствениците са само двама. Най-голям дял има известен бизнесмен от Търново (г-н Зеленков). Неговата фирма „Хит“ се грижи за осветлението на града и спечели общински поръчки за милиони. Явно няколко хиляди лева за поправка на покрива са непосилна сума за него. Много ми е интересно как така са го издирвали от общината две години? Всичко в статията е невярно!!!!! Дали няма да се появи скоро нов хотел на мястото на „случайно“ падналата сграда?

  Отговор
  • 06.07.2016 в 10:39
   Permalink

   Вероятно това 2год. е част от позната схема за „усвояване“ на терени. Синьо-лилавата къща в ляво е единственото ми жилище. В момента не живея там. Разбрах за срутването от Ф-бук 3 дни след събитието. За това време през отворите образувани в моята стена от срутването, всичко, което е могло да се провре през тях е сменило собственика си. Следващата стъпка е при събарянето „неволно“ да се причинят още щети по конструкцията и да няма къща, а само терен и негови собственици, принудени да „продадат“ на безценица. Когато миналото лято започна обновяването на фасадите – бяхме първи и „утъпкахме пътеката“, за да се случи новия вид на улицата. Започвам да си мисля, че е било наша грешка и с това някакви очаквания се …..

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!