Новини

Строителите на Павликени се събраха за 60-годишнината на фирмата, променила облика на града

Кметът Емануил Манолов също започва кариерата си от предприятието

 

ЦЯЛАТА СТРОИТЕЛНА ГИЛДИЯ НА ПАВЛИКЕНИ СЕ СЪБРА В СЪБОТА НА СПЕЦИАЛНО ТЪРЖЕСТВО, ЗА ДА ОТБЕЛЕЖИ 60-ГОДИШНИНАТА НА МЕСТНОТО СТРОИТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ, което сега носи името „Росица“ ООД. Фирмата е дала старт и на кариерата на настоящия кмет Емануил Манолов, а неин директор е бил баща му инж. Александър Манолов. Няма обект в Павликени или значима сграда в региона, която не е правена от това дружество. То е едно от малкото в страната, което е запазило имиджа си, предмета на дейност и персонала, независимо от политическите и икономически промени. За 60 години професионалистите от строителното предприятие съществено променят облика на Павликени и селищата в региона, в чиято панорама се отличават издигнатите от предприятието най-големи и значими културно-битови, промишлени и жилищни сгради, изтъкна в словото си градоначалникът Манолов.

„Шест десетилетия съзидание са белязали историята на строителното предприятие в Павликени, но и историята на самия град. Те са не само история на строителството, но и история на това как Павликени се е развивало във времето. В годините строителната фирма е имала различни имена, различни структури на управление и различна организация на строителната дейност. „Едно обаче ни е свързвало – всички наши строежи са доведени до успешен край и днес са функционални и удобни за живеещите, работещите или учещите в тях“, каза кметът на Павликени. Той разказа и за емоционалната си връзка със строителната фирма, където са преминали 16 години от трудовия му стаж, и за спомените си като 6 – 7-годишно момче, когато заедно с баща си инж. Александър Манолов е бил на обектите в града.

ЧЕСТВАНИЯТА СА ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАДА, А ТЪРЖЕСТВОТО УВАЖИ НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ МАРИЯНА БОЯДЖИЕВА. За проявата бе открита ретроспективна изложба на площад „Свобода“ и специална презентация за дейността на строителното предприятие в Историческия музей в Павликени. Специално приветствие към присъстващите беловласи строители, инженери, конструктори, инвеститори и техните съвременни последователи направи управителят на „Росица“ ООД Валентина Боева. От името на ветераните в строителството в града се обърна Йордан Бърборков. „Всичко, построено в град Павликени и в близките села, е история. Строителството никога не свършва, нека младите поколения го продължат“, каза доайенът.

ИСТОРИЯТА НА СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА ЗАПОЧВА ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1956 Г., КОГАТО В ПАВЛИКЕНИ СЕ УЧРЕДЯВА СТРОИТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ „МЕСТНИ СТРОЕЖИ“. Негово дело са изградените по-късно промишлени и търговски обекти, училищните, битови, жилищни и други сгради. За първи ръководител е назначен Никола Маринов. Първоначално строителната организация изпълнява ремонтни работи в различни предприятия и частни жилища и извършва благоустрояване на инфраструктурата на града. През 1958 г. се полагат основите на първия жилищен блок „Нов живот“ в града. През следващата година предприятието „Местни строежи“ преминава на подчинение на Държавно строително управление във В. Търново и става строително управление „Стройрайон“ Павликени, а ръководител става Пенчо Георгиев. Строителната програма се разширява. Започва строителството на красиви читалищни сгради в селата Михалци, Караисен, Паскалевец и Дъскот, а през 1965 г. е открит тържествено читалищният дом и в Павликени. На същият ден е направена първата копка на районната болница. За по-малко от две години бригадите на строителната организации построяват най-големия завод в града – машиностроителния завод „Заря“. След 1965 г. в града се разгръща широко жилищното строителство. През всяка от следващите години по 80 – 100 новодомци се настаняват в новите си апартаменти. Жилищното строителство се изпълнява по два метода – пакето-повдигащи плочи и едропанелно строителство. От 1974 г. до 1989 г. ръководител на предприятието е инж. Стоян Станчев. След 1976 г. строителната организация претърпява няколко организационно-структурни промени – първоначално се преобразува в „Общостроително предприятие“, след което се обединява със „Строителни изделия“, а през 1989 г. в структурата му влизат „Благоустройство и комунално стопанство” и керамична фабрика „Напредък“ и заедно образуват общинска фирма „Росица“. През следващата година генерален директор на фирмата става инж. Александър Манолов – баща на сегашния кмет на община Павликени.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *