10 четения

Живеещите край летище са с по-голям риск от високо кръвно налягане и сърдечни увреждания

Живеенето край летище не само уврежда слуха, но е вредно и за сърцето, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от ЮПИ.

„Въздушният трафик рязко нарасна от 60-те години на миналия век – заяви ръководителката на изследването Марта Ройек от Ягелонския университет в Краков, Полша. – Данни на Международната организация за гражданска авиация показват, че през 2013 г. е имало 64 милиона излитания и кацания на самолети и се очаква през следващите две десетилетия броят им да се удвои. Увеличаването на въздушния трафик и изграждането на нови летища заедно с намиращи край тях жилищни комплекси стана причина повече хора да бъдат изложени на самолетен шум.“

Тя допълни, че според нови данни излагането на самолетен шум, особено нощем, може да увеличи риска от високо кръвно налягане. Някои данни навеждат на мисълта, че хоспитализациите заради сърдечни увреждания и инсулт могат да нараснат вследствие на излагането на самолетен шум.

Новото изследване обхванало 201 души на възраст между 40 и 66 години. Приблизително половината от тях живеели от повече от 3 години в район с високо ниво на самолетния шум, а останалите участници – в район с ниско ниво на самолетния шум за същия период. Било установено, че за хората, които живеят в район с високо ниво на самолетния шум, рискът от високо кръвно налягане е 40-процентен, а за хората в район с ниско ниво на самолетния шум – 24-процентен. Хората, изложени на по-голям самолетен шум, освен това е по-вероятно да получат сърдечни увреждания.

Макар изследването да не открива причинно-следствена връзка, получените резултати свидетелстват, че живеенето близо до летище в разстояние на 3 и повече години е свързано с увеличен риск от високо кръвно налягане, а тези промени могат на свой ред да предизвикат сърдечни увреждания, които да увеличат риска от инфаркт, отбелязаха учените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!