44 четения

От 30 къщи в края на ул. „Цар Иван Асен” заради влага и свлачища 15 са обявени за продан

Хората под хълма Трапезица готвят гражданско неподчинение, няма кой да им направи отводняване за 20 хил. лв.

 

ПОЛОВИНАТА ЖИВУЩИ В ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА УЛ. „ЦАР ИВАН АСЕН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ТОЧНО ПОД ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА, СА ОБЯВИЛИ КЪЩИТЕ СИ ЗА ПРОДАН, а останалите се канят да блокират моста до „Св. 40 мъченици“, притиснати от безхаберието на властимащите и проблемите, с които вече не могат да се справят. Първите етажи от домовете на хората плуват във вода, а върху главите им падат камъни. Притиснатите от обстоятелствата великотърновци показаха вчера на наш екип в какви условия живеят, след като нито един политик и представител на местната власт не е откликнал на жалбите и сигналите им.

Камари с влажна покъщнина са струпани навсякъде. Някои са си направили самоделно отводняване.
Камари с влажна покъщнина са струпани навсякъде. Някои са си направили самоделно отводняване.

„Ситуацията е нетърпима за нас, имаме няколко рухнали къщи, другите са обявени за продан и обитателите им се изнасят, виждаме големци само преди изборите. От години идват, обещават, снимат се и изчезват, след като мине вотът. За да ни обърнат внимание, малкото, които сме останали, ще блокираме пътя към Арбанаси. Само така имаме явно шанс да ни чуят“, нарежда Десислава Стефанова. Тя и съседите й се шегуват, че животът им наподобява сюжетите на филмите „Воден свят“ и „Апокалипсис“. След изсичането на част от растителността на хълма Трапезица домовете им се пълнят с вода. Това не се случва само при дъжд, а се превръща в постоянен проблем. Мощните влагоабсорбатори вече не смогват, а повечето са пренесли живота си само на вторите етажи, които единствено са годни за обитаване.

„Живея от 40 години на тази улица и такова чудо не помня. Течовете се засилиха през последната година. Допълнителен проблем създава и това, че улицата не е направена, откакто през 70-те

Антоанета Ключникова е постоянно с парцала, за да попива влагата.
Антоанета Ключникова е постоянно с парцала, за да попива влагата.

години на миналия век нашите родители са копали на ръка, за да им прокарат телефони. Заради специфика на навигационните системи уредите дават, че оттук най-бързо се стига до Арбанаси на изхода за Русе, и постоянно тук си разбиват колите румънци“, обяснява Стефанова.

„ЦАР ИВАН АСЕН“, КОЯТО НЯКОГА СЕ Е НАРИЧАЛА УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“, ОПАСВА СЕВЕРНО СТАРИННИЯ КВАРТАЛ „АСЕНОВ“. Основните проблеми с плуващите във вода къщи и падащите от ерозията камъни са за обитателите на западната страна на улицата, откъм бившата маслена и кожарска фабрика в подножието на крепостта. Заради липса на отводняване и канал както на Царевец тук всичко се изтича директно върху сградите. Почти пред всяка къща има изнесени да съхнат мебели и покъщнина, както и строителни материали и отломки, които водата е повредила.

„От 30 къщи 15 са обявени за продан и аз ще го направя, защото така не мога да живея. Живея на N 36, ремонтирах си банята, но влагата свали плочките. Водата е стигала и ниво от метър. Викам близки и познати да изгребват с мен, защото съм възрастна и не мога да се справям. Всичко секат над нас и вероятно това е причината“, нарежда, хлипайки, Мария Начева, която ден по-рано е газила вода, за да се прибере.

ПРИ ВСЯКО ПРИБИРАНЕ ВКЪЩИ СЕ ХВАЩА ЗА ПАРЦАЛА И АНТОАНЕТА КЛЮЧНИКОВА. Възрастната жена живее в съседство на N 40 на злощастната улица. Ежедневието й минава с

Мощният влагоабсорбатор на Ясен Начев не успява да пресуши влагата.
Мощният влагоабсорбатор на Ясен Начев не успява да пресуши влагата.

уреда за попиване и мъкнене на пълните кофи. Обяснява, че даже и да не вали, тук си тече, а съседните й две къщи вече са рухнали.

Един от най-потърпевши от наводненията е Ясен Начев. Младият мъж е вложил крупна сума в ремонт на къщата си, направил е дренажи с намерението да превърне дома си, който е купил скоро, в привлекателно място, в което да живее. Месец по-късно от скъпия му ремонт няма и помен, а практически първият етаж на дома му е необитаем. „Купих я с големи амбиции, а вече съм пълен песимист и възнамерявам да се махна. Включил съм няколко влагоабсорбатора, които се пълнят за няколко часа“, разказва на свой ред мъжът.

На няколко места по протежение на улицата с подръчни материали и без съгласувателни процедури самите живущи са си изградили системи за отводняване с обикновени пластмасови тръби. Дебитът, който тече през тях, е огромен, видя още наш екип.

ОКОЛО 20 ХИЛ. ЛВ. СА НУЖНИ ЗА ПРОКАРВАНЕТО НА ОТВОДНИТЕЛЕН КАНАЛ ПО ПРОТЕЖЕНИЕТО НА ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА, В КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ СЪБИРА ПРИИЖДАЩАТА ВОДА, която тече не само при дъжд. Съоръжението пък може спокойно да бъде зауствано в течащата в подножието Янтра, без да има проблеми с хората. Даже на пръв поглед минималната

Мария Начева е била до кръста във вода.
Мария Начева е била до кръста във вода.

инвестиция е в състояние да реши всички проблеми, но е нужно и действието на разпоредителите с общинския бюджет, който да осигури средствата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “От 30 къщи в края на ул. „Цар Иван Асен” заради влага и свлачища 15 са обявени за продан

 • 21.06.2016 в 14:37
  Permalink

  Обикновен влагоуловител е това, не някакъв мощен такъв …

  Отговор
  • 21.06.2016 в 16:09
   Permalink

   Вие промишлен ли бихте си сложили ?!?!? Проблемът с влагата не е само там. Вероятно поради лоша и неподържана канализация и в центъра има необяснима с друго влага в къщите. Но на чужд гръб и сто тояги са малко.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *