5 четения

Подсладените напитки увеличават риска от рак на жлъчните пътища

Ново изследване разкрива, че голямата консумация на подсладени напитки увеличава риска от рак на жлъчните пътища и жлъчния мехур, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

За да стигнат до тези заключения, учени от института Каролинска в Стокхолм анализирали данни от изследване, обхванало близо 71 000 шведи, които не са диабитици и не са засегнати от рак.

Здравословното им състояние било следено средно 13 години. Всички участници трябвало да отговорят на въпроси, свързани с хранителните им навици.

Резултатите показали, че броят на диагностицираните с рак на жлъчните пътища е най-голям сред участниците, които консумират най-много подсладени напитки. Онези, които изпиват най-малко две подобни 200-милилитрови напитки, като например газирани напитки, дневно, са със 79 на сто по-голям риск от развитие на рак на жлъчните пътища и със 124 на сто по-висок риск от рак на жлъчния мехур в сравнение с хората, които не консумират подсладени напитки.

Ръководителят на екипа д-р Ларсон от института все пак отбеляза, че са нужни допълнителни изследвания за връзката между консумацията на подсладени напитки и риска от развитие на рак на жлъчните пътища.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!