3 четения

Председателят на Областния пчеларски съвет участва в Европейската седмица на пчелите в Брюксел

Тодор Найденов е единственият представител на пчеларите от Великотърновска област, който участва в петото издание на форума „Европейска седмица на пчелите и опрашителите” в Брюксел. Инициативата се организира от българския евродепутат Мария Габриел и премина под мотото „Пчелите обичат европейците. А европейците обичат ли пчелите”. Форумът се състоя в Европейския парламент от 13 до 15 юни с три основни акцента.

„Още първия ден пред сградата на Европейския парламент бе обособено селище на пчелите. Там бяха разположени няколко пчелни семейства във форма на шестограм, цветя, зелен килим и шатри с пчелни продукти”, разказа Тодор Найденов. Той бе категоричен, че българският щанд бил най-богато украсен и с най-много продукти. „Аз представих пчелен мед за чай в малки опаковки и продукти от пчелна пита. Всички, които ги опитаха, останаха силно впечатлени от деликатния им вкус”, увери Найденов.

Във форума на пчеларите участвали 12 европейски страни, които преставили проблеми и състояние на сектора по техните земи. Земеделците изразили перспективите, които виждат в бранша, и очакванията си в резултат на европейската политика за бъдещата реколта.

Тодор Найденов сподели, че българското предложение към евродепутатите било през 2017 година да бъде преразгледана общата селскостопанска политика на ЕС, в която трябва да намери място темата за опазването на пчелите.

В международната пресконференция, която била на изключително високо ниво, специално участие взел принцът на Монако, един от най-големите световни радетели на опазването на пчелите.

Търновският пчелар сподели, че в бранша изпращат тежка година. Повечето от колегите му успели да добият едва 10 кг от пчелно семейство. Причините са липсата на храна за летящите насекоми и студените нощи, които възпрепятствали растенията да отделят нектар.

Г. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!