2 четения

Приложенията не са най-добрият съветник по въпросите за зачеване на бебе

Жените, разчитащи на сайтове и мобилни приложения, за да определят най-доброто време от месеца за зачеване, трябва да са наясно, че не получават от тях най-добрите съвети, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от ново проучване.

За целите му изследователи са тествали 20 сайта и 33 апликации, предназначени да помагат на дамите да определят най-доброто време за зачеване. Периодът, известен като „фертилен прозорец“, включва дните, в които е най-вероятно сексът да доведе до бременност.

Обикновено при жена със стандартен месечен цикъл от 28 дни овулацията настъпва около 15-ия ден, който се явява последният от 6-дневния фертилен прозорец.

Когато изследователите задали задачата на сайтовете и приложенията да определят фертилния прозорец за жена с 28-дневен менструален цикъл, повечето надеждно предсказали деня на овулацията. Само четири от тях обаче – един сайт и три приложения, посочили правилния период за зачеване.

„Преди да прибягват до използването на сайт или апликация с тази цел, жените трябва да разберат, че действителният фертилен прозорец включва деня на овулацията и предшестващите го пет дни“, казва д-р Робърт Сетън, изследовател от медицинския колеж „Вейл Корнел“ в САЩ.

Откритието може да накара някои жени да бъдат по-предпазливи и да не разчитат само на сайтове и приложения, за да определят най-добрите за зачеване дни в месеца.

Двойките, които използват неправилен фертилен прозорец, предложен от сайт или приложение, за да „нагодят“ според него половите си контакти, могат да изпаднат в положението да правят секс с цел бременност прекалено рано или твърде късно през месеца, отбелязват специалистите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!