16 четения

Професионалната гимназия в Павликени става общинска, затварят училището в Недан

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО АГРАРНИ ТЕХНОЛОГИИ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ В ПАВЛИКЕНИ СТАВА ОБЩИНСКО УЧИЛИЩЕ. Досега единствената по рода си гимназия в областта беше в структурата на Министерството на земеделието, но с новия Закон за предучилищното и училищното възпитание тя излиза от ведомството.

Процедурата по прехвърляне вече е приключила и е станало възможно кметът да кандидатства за средства по програмата „Региони в растеж“.

1 300 000 лв. са отпуснати на гимназията по тази програма. Училището разполага с три корпуса – учебен, производствен и общежитие. Средствата ще са достатъчни за основен ремонт на два от тях, затова в следващите няколко дни ръководството на училището и на общината ще трябва да преценят къде най-спешно се налага реконструкция и обновяване.

Средствата са за енергийно и техническо обновяване на сградите.

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНАТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ БЕЗ УЧИЛИЩЕТО В НЕДАН. Школото там вече е закрито заради малкото деца. Със средствата, които Министерството на образованието и науката дава за всяка такава промяна в училищната мрежа, общинската администрация ще закупи нов автобус. „С него ще возим децата от Недан до Павликени. Пътят е изцяло ремонтиран, разстоянието е само 10 км. Училищата в Павликени са топли, навсякъде осигуряваме столово хранене, нещо, което не можем да дадем на децата в Недан. Там училищната сграда е огромна, стара, изключително амортизирана. Отоплението е с печки, които чистачката пали сутрин в 5 часа. Така че решението да закрием това училище не беше трудно“, заяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!