18 четения

Членът на НС на БСП Весела Лечева: „Правителството да подаде оставка или да обяви курс за предсрочни избори”

120 000 социалисти ще си кажат думата как партията им да участва в президентския вот

 

ВЪПРОСЪТ С ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ Е ВЕЧЕ НЕ ДАЛИ, А КОГА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ И ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ВОТ ТАЗИ ЕСЕН ЩЕ ПРОВОКИРА отново темата.

Това обявиха на пресконференция вчера във Велико Търново областният председател на БСП Валентин Ламбев, който е и член на НС на партията, колежката му от националното ръководство Весела Лечева и депутатът Мариана Бояджиева.

Те коментираха предстоящото за партията вътрешно допитване, свързано с президентската кампания и национални теми.

Весела Лечева подчерта, че вътрешният референдум, за който „Борба“ писа, е белег за това, че БСП е най-демократичната партия, а питането ще бъде последващо и по други значими за организацията, но и за развитието на България теми. По думите й, анкетата се прави, защото в последните години се зародили съмнения, че решенията в БСП се вземат от един тесен кръг, свързан с ръководството. Затова новият председател Корнелия Нинова ще води политика на отваряне, като част от нея е референдумът, но и изнесените заседания на червеното национално ръководство. Такива вече са проведени в Благоевград и Стара Загора, скоро предстои и във Велико Търново. Целта е да се чуят и проблемите по места на хората, като им се предложат адекватни решения, посочи Весела Лечева. Валентин Ламбев допълни, че за последните 25 години това е третото общопартийно допитване. Първото е било през 90-а година за името на организацията, а второто за дългосрочната партийна програма. Целта на третия референдум е освен всеки активист да изрази мнение как БСП да участва в президентската надпревара – самостоятелно или в коалиция, още да очертае в по-дългосрочен план ясна и устойчива рамка на едно лявоцентристко, а по възможност и патриотично обединение, което да има готовност в най-скоро време да поеме отговорност за управлението на страната. По думите на Ламбев, проучването ще обхване близо 120 000 партийни членове, като от нашата област те са около 4000. След това резултатите ще бъдат оповестени публично, а кандидатпрезидентската двойка вероятно ще стане ясна малко преди месец септември

„Ще обявим нашите кандидати преди кандидатурата на Бойко Борисов, която е на принципа „искат ме хората, какво да направя“, прогнозира областният председател. А Весела Лечева заяви, че правителството трябва или да подаде оставка, или да обяви курс за предсрочни избори, защото не се правя с нито една от реформите. По думите й, има много сбъркани модели, в това число в икономиката, образованието и здравеопазването.

ИМЕНИТАТА НИ СПОРТИСТКА ПО СТРЕЛБА КОМЕНТИРА СИТУАЦИЯТА ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИЯ ЛЕТЕН СЕЗОН. Тя изрази възмущението си от изказването на министърката на туризма, че т. нар. „такса сянка“ била заради добрите условия, които се предлагали по родните плажове, и посочи, че миналата седмица въпросната такса в Поморие струвала… 35 лв.

„Смятам, че тук има сгрешен модел по отношение на управлението на туризма в България, но моделите са сгрешени още в здравеопазването и образованието и затова БСП иска предсрочни избори. Защото моделът „Митьо Очите“ по нашето Черноморие е сериозна заплаха за българските младежи. Какъв е шансът на един млад човек да започне работа по морето, освен ако не е част от модела на Митьо Очите, а другият шанс е да търси реализацията си в чужбина“, коментира още Весела Лечева.

Народният представител от БСП Мариана Бояджиева предупреди, че в образованието ще настъпи поредният хаос, провокиран от новия закон, който ще влезе в сила от първи август. Тя коментира Националния учителски събор през уикенда като пиар акция, за да се представи законът за училищното и предучилищно образование.

„Там обаче не можаха да бъдат чути самите учители, защото имаше много малко изказвания от хората, които всъщност ще реализират новия закон. Добре е, че има вече подписан колективен трудов договор за увеличение на учителските заплати, както и сумата за класните ръководители“, посочи парламентаристката от областта. Тя постави под съмнение готовността за влизане въобще в сила на новия закон, защото и в момента държавните образователни стандарти не били готови. Не е ясно и какво ще се случи като промяна в структурата на българските училища, защото по новия закон основно образование ще се завършва в 7 клас, но никой не казва какво ще стане с училищата, които сега са до осми клас. Стои проблем и с финансирането, защото парите за държавните и общински училища ще бъдат вече споделени и ще отделят средства и за частните училища.

Предстои да се пенсионират много учители, ясно е, че има сериозно застаряване сред съсловието, но част от учителите вероятно ще останат без работа, посочи Бояджиева и уточни, че от БСП настояват принципите за пенсиониране да се преценяват индивидуално и според конкретната ситуация в отделното училище. Още в началото на годината червената партия е внесла предложение за отлагане действието на закона в рамките на една година, но това изобщо не е било взето под внимание.

На този етап от нашата област има поне две училища, които ще преустановят съществуването си, каза още тя и допълни, че тежка съдба очаква и всичките професионални гимназии, които от ангажимент на държавата вече ще станат общински и ще разчитат само на делегирани бюджети. Това било елегантен начин да се посочи вариант за последващото им закриване, което предстои 18 месеца след прехвърлянето им, предупреди и Валентин Ламбев.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *