20 търновчета участват в проекта на сдружение „ПИТА”, посветен на буквите

С ИСТОРИЯТА НА БУКВИТЕ И РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПИСМО ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ ЗА СЕДМИЦА 20 ДЕЦА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те ще изучават миналото на родната азбука, ще разберат как се е появила, ще се учат да пишат красивите главни букви на кирилицата и глаголицата, ще се запознаят с калиграфията като изкуство.

Заниманията на малчуганите са част от новия проект на сдружение „ПИТА”, посветен на буквите. Гергана Пенова, ръководител на ателието по керамика към Младежкия дом във Велико Търново, и Даниела Малакова ще се занимават с децата цяла седмица. Двете решили да посветят проекта си на буквите, защото с времето си дали сметка, че буквите са навсякъде около нас, но ние почти не ги забелязваме, защото ги приемаме като даденост. „И защото Велико Търново не е случаен град. По времето, когато е бил столица на Второто българско царство, тук се е намирало и основното средище на писмеността и книжовността ни. Затова нашата идея е да покажем на децата как сме стигнали до появата на буквите“, коментира вчера Даниела Малакова.

Проектът стартира вчера с презентация за скалните рисунки, които са първите опити за предаване на информация през времето. Децата са се запознали с шумерското клиновидно писмо и с египетските знаци. До края на седмицата те ще рисуват букви върху глина, ще ги правят от глина, ще ги изписват върху текстил, ще пишат и калиграфия. Предвидено е посещение в печатница „Абагар“, където участниците в проекта ще проследят целия процес на създаването на една съвременна книга. Ще бъдат в институт „Конфуций“, за да научат повече за китайските йероглифи, след това ще изписват йероглифи. В петък малчуганите ще са гости в ателието по скулптура на Великотърновския университет, където ще имат възможност да направят отливки от гипс.

Проектът завършва в събота със семейна игра. Тогава всяко дете с помощта на своите родители ще изработи ръчно красива страница, на която ще бъде изписана личната му история като участник в проекта. Всички страници ще бъдат събрани в книга. Децата сами ще изработят и кориците на книгата, която ще бъде украсена и оформена така, че да наподобява старинна книга.

20 деца на възраст от 7 до 14 г. от ателието по керамика, ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица участват в проекта, който тази година се осъществява със съдействието на Младежкия дом във Велико Търново. Това е вторият проект на сдружение „ПИТА”. Миналата година Гергана Пенова и Даниела Малакова занимаваха 27 търновчета с културата и архитектурата от Средновековието и Възраждането.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *