10 четения

7 месеца след присъдата на Петко Стрелеца окръжните съдии написаха мотиви от 104 страници

Акцията на спецчастите в Лясковец е законна, никой не е искал да вкарва сина и майката в психиатрия

 

7 МЕСЕЦА СЛЕД КАТО ОКРЪЖНИЯТ СЪД ДАДЕ ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ ЗА ПЕТКО СТРЕЛЕЦА, ОТРЕДИ ДА ПЛАЩА 400 000 ЛВ. КРЪВНИНА и общо около 45 000 лева съдебни разноски, мотивите за това вече са написани, стана известно в петък. Те са върху 104 страници и делото вече може да бъде насрочено в Апелативния съд в старата столица по искане на защитата на стрелеца, който уби командоса Емил Шарков И РАНИ ПЕТИМА НЕГОВИ КОЛЕГИ при акция за изземане на незаконно оръжие от дома му на 14 март 2014 г. Адвокатите на Савов пледираха пред ВТОС, че акцията била незаконна, а той действал при неизбежна самоотбрана. Само че такава констатация в мотивите на първата съдебна инстанция няма. Няма и доказателства, че някой е искал да вкарва в психиатрия Петко и майка му Стефанка.

„Поведението на Петко Савов е довело до възникването на критична ситуация. От една страна е бил налице демонстративен отказ да предаде огнестрелното оръжие. От друга страна са отправените многобройни закани и заплахи за саморазправа спрямо съседите за използването на оръжието срещу преминаващите лица по улицата, както и срещу учениците. Операцията на СОБТ е била законосъобразна заради всичко това. На Петко Савов баретите са извикали няколко пъти „Отвори! Полиция!“, преди да щурмуват апартамента”, се казва в мотивите на съда.

При произнасяне на доживотната присъда от ВТОС на 19 ноември 2015 г. Петко Стрелеца заяви пред медиите :„Ще сваля превръзката на Темида!”. На този етап явно не успява, но скоро ще има възможност и пред Апелативния съд във В. Търново.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. архив „Борба“

3 коментара за “7 месеца след присъдата на Петко Стрелеца окръжните съдии написаха мотиви от 104 страници

 • 21.06.2016 в 14:29
  Permalink

  Не им е читава работата и на полицаите ама айде . Има далеч по законосъобразни методи да бъде обезбреден психично болен с оръжие от това да нахлуват качулките в къщата му.

  Отговор
 • 21.06.2016 в 17:55
  Permalink

  Това ще причина за поредното дело срещу България в Съда по правата на човека.

  Отговор
 • 21.06.2016 в 18:40
  Permalink

  Абе може даже и да не е убил ченгето… ама кой да разследва.То беше ясно, че спецовете само са тренирали, без да са имали реална акция преди това !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!