7 четения

Биолози пуснаха номерирани пчели в Лондон и предлагат парична награда за снимки

Биолози от университета „Куин Мери“ пуснаха стотици номерирани пчели в Лондон и предлагат по 100 лири за най-добрите снимки, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Проектът цели да бъдат определени предпочитаните от пчелите места в британската столица и техните любими цветя. Това ще помогне за създаване на благоприятни за насекомите градини и пространства.

Учените се надяват номерата да заинтригуват хората. Така те могат да забележат дали някои пчели не се появяват редовно на балконите им и през какви интервали. Редовните визити ще дадат информация доколко пчелите могат да запомнят местата.

„Когато човек започне на гледа на животните като на индивиди, а не като на анонимни същества, си създава връзка с тях и и разбира по-добре защо е важно да се помага за опазването на застрашените животни“ – каза ръководителят на проекта Ларс Читка.

Номерата на пчелите са пластмасови и са залепени със суперглу.

Паралелно с този проект природозащитна организация ръководи преброяване на пчелите във Великобритания с помощта на апликация за смартфони. Досега са регистрирани 278 000 пчели.

В помощ на пчелите биолозите съветват градинарите да купуват растения с повече полен и нектар, да оставят глухарчетата и детелините в ливадите, да избягват пестицидите и да отглеждат билки като розмарин и английски чай, както и меки плодове като малини. Най-големите ентусиасти могат да поставят за тях и купички с вода.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!