12 четения

Избелването на коралите продължава трета година

След като най-мощният регистриран досега феномен Ел Ниньо затопли океаните до безпрецедентни нива, превръщането на кораловите рифове по света в обезцветени призрачни структури продължава трета поредна година, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Проучването на NOAA е представено на симпозиума за състоянието на коралите в Хонолулу, Хаваи, в рамките на който над 2000 международни учени и правителствени лица ще се опитат да намерят разрешение на опустошителния проблем.

Най-продължителното и мащабно глобално избелване на коралите започна в средата на 2014 г. в резултат на феномена Ел Ниньо, окачествен като най-мощния, регистриран някога.

Авторите на настоящото проучване от NOAA отчитат, че избелването продължава трета поредна година и най-вероятно няма да приключи поне до края на 2016 г. През последните месеци на настоящата година има голяма вероятност Ел Ниньо да бъде „наследен“ от Ла Ниня, чиято поява е свързана с охлаждане, но въпреки това на много места водите ще останат по-топли или ще се изместят към други региони.

Проучването на NOAA показва, че откакто е започнало избелването, всички коралови рифове на територията на САЩ са се намирали във води с по-високи от обичайните температури, а над 70 процента са били изложени на продължително действие на повишените температури, водещо до избелване.

Публикувано през април тази година проучване показа, че избелването е засегнало 93 процента от Големия бариерен риф – най-голямата коралова система в света.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!