68 четения

Къщи за гости – финансиране за избрани, цените високи, за да не стъпва никой

Неслучайни хора получили пари за обекти по европейската програма за селски туризъм

 

19 ФИРМИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА СА ПОЛУЧИЛИ ФИНАНСИРАНЕ ПО ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ (2007 – 2013), ЗА ДА ИЗГРАДЯТ КЪЩИ ЗА ГОСТИ И ДА РАЗВИВАТ СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ. Сред получилите субсидии почти няма случайни хора и доста са в категорията „човек на някого“ или външни играчи, които са използвали европарите, за да си направят лични резиденции без никакво намерение да развиват бизнес, показа разследване на „Борба“.

Болшинството от обектите се намират в Еленско и Златаришко, като доста от притежателите им са намерили ефектен начин да преодолеят едно от задължителните условия за финансиране – поне 5 години комплексът трябва да приема туристи, след което може да му се сменя предназначението. Според запознати собственикът умишлено слага баснословни цени за нощувки и логично никой не идва, а в имота пребивава единствено той. Именно така могат да се обяснят някои оферти в Мийковци и Яковци за по 200 лв. на легло. По принцип програмата е за развиване на селски туризъм, създаване на поминък и работни места. Ето защо къщите за гости трябва да отговарят на определени критерии: да са регистрирани в общината като туристически обекти за настаняване, да имат категоризация и да назначат персонал. Не на последно място – да приемат гости. Повечето отпуснати субсидии за местните къщи за селски туризъм са между 111 и 400 хил. лв., а много от бенефициентите изобщо не са случайни хора. Една от големите субсидии е за фирмата „Елена хотели“ за изграждането на семеен хотел. Фирмата има четирима съсобственици, които са роднини от известната фамилия Савови. Бившият заместник-министър на туризма Иво Маринов пък е кръстник на един от представителите на рода.

СЪС СУБСИДИЯ ОТ 237 101 ЛВ. Е ФИРМАТА „РАЛИЦА ИЛИЕВА 2010“. Договорираното плащане е за къща за гости в Буйновци. Предприемчивата собственичка пък е дъщеря на Георги Райков, шеф на НЕК в Горна Оряховица, който на два пъти бе възстановяван на поста си, след като на власт идва ГЕРБ. Къща за селски туризъм в местността Чугорила със субсидия от 230 272 лв. реализира и фирмата „Дайора“. Компанията се води на името на Даниела Райкова. Тя е дъщеря на съдружника на известния местен ротарианец Стоян Райков, който държи „Металстрой” – Горна Оряховица.

ТРИ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ СУБСИДИИ – ЗА ПО 391 ХИЛ. ЛВ., СА ЗА КЪЩИ ЗА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ В МИЙКОВЦИ, БРЪЧКОВЦИ, Бойковци и Яковци. Бенефициенти са Мариела Динева, Калина Хатипова, Живка Георгиева и Светлана Илиева.

Местните коментират, че доста от изградените обекти практически са направени изцяло с европари, тъй като собствениците са надули драстично фактурите и са изписали множество нереализирани дейности. Ако програмата поеме например 50% от финансовите параметри на проекта, с надписването реално процентът скача на 90 и даже до 100. В района усилено върви и един анекдот за една от къщите за гости, която била изградена абсолютно бутафорно, като даже батериите и доста други елементи били залепени със силикон, само докато мине комисията. Вероятно това е една от причините тази година да не се финансират подобни проекти.

Стилян НАЙДЕНОВ

10 коментара за “Къщи за гости – финансиране за избрани, цените високи, за да не стъпва никой

 • 22.06.2016 в 14:29
  Permalink

  После, защо бягаме в чужбина. Ами оставили сме разни бизнесмени, меринЖеи, политици и сектатски сдружения да се борят с живота.

  Отговор
 • 22.06.2016 в 14:57
  Permalink

  Така си вървят нещата- мушмороците гледат да цоцат, бутат и на власта а накрая осират хубавия Балкан.

  Отговор
 • 22.06.2016 в 17:12
  Permalink

  В договорите на ДФ „Земеделие“ има клауза, че ако обектът не се ползва по предназначение, субсидията се отнема. Ако имате нерви, докажете пред фонда, че турист.обект е фиктивен и може да има шоу!

  Отговор
 • 22.06.2016 в 17:20
  Permalink

  Браво,открихме топлата вода.Какво се правим на завлечени,всички го знаем че е така,който има пари,той обира парата от Европа!

  Отговор
 • 22.06.2016 в 18:03
  Permalink

  Браво на автора .Виждаме , знаем ,шушукаме ,пишем ,но какво от това.Не мисля че някой ще си мръдне пръста .

  Отговор
 • 22.06.2016 в 22:00
  Permalink

  Творецът е работил подборно! От страх или от …друго, но….?

  Отговор
 • 23.06.2016 в 0:05
  Permalink

  … тази статия започва да получава широк отзвук в независими медии. Не е за пренебрегване фактът, че маската падна и се разбра на КОЙ е собственост вестника. Така и така сте започнали да публикувате публични тайни, вземете да кажете и имената на получилите кредити от КТБ. Мисля че ще се получи отново топ новина ;))

  Отговор
 • 23.06.2016 в 11:12
  Permalink

  Bravo!
  Misuse of EU funds is one of the reasons Britain wants to leave the EU
  Misuse of EU money is theft – the money comes from individuals in EU countries who work hard and pay taxes honestly to their governments who then contribute money to be used for EU projects for the good of all, not for the benefit of a few individuals – grants for Rural Tourism are meant to provide jobs for people in rural areas who otherwise would not have work, or very low paid work at best

  Отговор
 • 23.06.2016 в 13:00
  Permalink

  Да плашиш котка сьс салам е тая статия…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!