51 четения

Ловният успех на хамелеона се дължи на лепкавата слюнка

Известни като шампиони на маскировката и скоростното изстрелване на езика, хамелеоните притежават още едно качество, което им помага в лова – лепкавата слюнка, съобщи АФП.

Хамелеонът е опортюнистичен хищник – той не гони жертвата, а се крие и я причаква. Маскиран като камък или клон, той наблюдава, без да помръдне, защото очите му са независими. Едното гледа за плячка напред, а другото – назад.

Щом жертвата се доближи, хамелеонът изстрелва езика си на разстояние, което може да достигне два пъти това на тялото му. Скоростта на изстрелване е феноменална и няма равна сред влечугите, птиците и бозайниците, с изключение на саламандрите. Силата на удара убива жертвата. Специалистите обаче не бяха единодушни как хамелеонът успява да я изтегли до устата си.

Според някои той го прави с всмукване, според други езикът му хваща жертвите като с велкро. Учени от университета на Монс в Белгия обаче установиха, че слюнката му е толкова вискозна, че насекомите залепват за нея.

„Установихме, че вискозността на този флуид е много голяма, почти 1000 пъти по-голяма от тази на слюнката, близка до тази на слузта на охлювите“ – каза Паскал Даман от екипа.

Колкото по-силно изстрелва езика си хамелеонът, толкова по-силно е прилепването. Когато той прибере езика си, тези сили повече не действат и жертвата се отделя. Така хамелеонът изяжда насекомото, без да си прехапе езика.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!