54 четения

Някои лемури нарочно пеят фалшиво

Лемурите от рода индри (Indri indri) са единствените представители от вида, които пеят. Някои лемури индри обаче нарочно пеят „фалшиво“, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. „Сианс е авнир“.

Тези примати, които са застрашени от изчезване, живеят на малки групи, съставени от доминираща женска, мъжкар и потомството им. Мъжките екземпляри, както и женските, могат да пеят. Според съавтора на изследването Марко Гамба от университета на Торино в Италия, пеенето им започва с ръмжене, което вероятно цели да привлече вниманието на други „певци“, преди да премине в нещо като музикални фрази. Когато те са синхронизирани, това допринася да се обедини въпросното семейство лемури и територията му да е защитена срещу техни съперници от вида. Оказало се обаче, че не всички членове на семейството се стремят към „синхронизирано“ пеене.

В рамките на изследването били регистрирани 496 песни в националния парк Андасибе-Мантадия и планинския район Маромизаха в Мозамбик. След това с помощта на компютър били анализирани различни параметри на пеенето, като тоналност, ритмичност, синхронизация. Така учените констатирали, че пеенето на млади лемури в семейството не е в хармониия с това на родителите им. По-младите представители нарочно пеели „фалшиво“, като редували изпълнявани от доминиращата двойка музикални фрази с други, които са плод на въображението им. Каква е ползата от това?

Учените заключили, че чрез „фалшивото“ си пеене младите екземпляри привличат вниманието върху себе си. „Синхронизираното пеене не позволява на животното да покаже индивидуалността си – поясни Джована Бонадона от същия университет. – Целта на младите екземпляри е да демонстрират индивидуалността си, като същевременно допринесат за защитата на семейството си и територията му.“

Резултатите от изследването са публикувани във Frontiers in Neuroscience.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *