20 четения

Патенца мислят кокошка за майка

Трогателни кадри, запечатани от британец, показват как две патенца следват навсякъде кокошка, мислейки я за своя майка, пише в. „Дейли експрес“.

Патенцата са се излюпили преди около три седмици, след като Тони Корфилд, собственик на стопанство в Норбъри, Шропшър, е поставил две патешки яйца под разклопана кокошка. Сега пернатото трио е неразделно. Патенцата следват неотлъчно приемната си майка, гушат се в нея, хранят се, играят и спят заедно с нея, и имитират характерните за кокошето племе движения.

Поведението им е изненадващо за стопанина. Тони Корфилд смята, че всичко се дължи на сърдечния характер и силния майчин инстинкт на пернатата родителка.

„Патенцата и кокошката изглеждат така, сякаш са създадени да бъдат заедно. Когато кокошката се разклопа, реших да си направя малък експеримент, и я „насадих“ върху две патешки яйца. След като се излюпиха, патенцата просто не я оставят на мира. Кокошката, която преди е отглеждала свои пиленца, явно не прави разлика и ги третира като собствено потомство. Когато хората видят необичайното трио, се изумяват и ме разпитват за ситуацията. Лично аз смятам, че това се дължи на сърдечния характер и силния майчин инстинкт на кокошката. Други птици вероятно биха нападали и гонили патенцата, но не и тази кокошка. Знам колко е спокойна и отдадена и съм бил свидетел на грижите, които е полагала за собствени пиленца“, разказва Тони Корфилд.

Патешко-кокошата идилия обаче няма да продължи дълго. Стопанинът очаква, че след около месец кокошката ще „отбие“ патенцата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!