23 четения

ПРОМЕНЯТ ПЕТ ЗАКОНА, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ ПО СЕЛАТА

Кметовете искат общинска полиция и доброволчески отряди

 

ПЕТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЩЕ ИНИЦИИРАТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА ИВАН ИВАНОВ И КОЛЕГИТЕ МУ от парламентарните групи на „Реформаторския блок” Вили Лилков и на ГЕРБ Евгени Стоев, така че да се подобри сигурността в малките населени места. Те касаят законите за опазването на селското стопанство, за движението по пътищата, за местната власт, за МВР и за ветеринарното дело.

Това стана ясно вчера по време на тричасова работна среща в Областната администрация във Велико Търново, на която кметове на общини и села коментираха проблемите си заедно с депутатите, зам.-министъра на МВР Цвятко Георгиев и шефа на Областната дирекция на полицията Димитър Машов.

Остри проблеми поставиха местните управници от община Велико Търново. Те настояха най-сетне да стане факт общинската полиция, за която се говори от 2001 г., като зам.-шефът на МВР поясни, че такава в момента има само в София, Бургас и Варна, а на други места функцията й се изпълнява от инспектората към вътрешното ведомство. Кметовете поискаха да има доброволчески отряди за опазване имуществото на хората по селата, а допълнителен ресурс за МВР да има от средите на ловните дружинки и офицерите и сержантите от запаса. Част от местните управници настояваха още да се отпуснат допълнителни средства за безопасност по пътищата, тъй като след премахването на легналите полицаи в населените места трябва да се изградят повдигнати пешеходни пътеки, чиято единична цена е между 3 и 4000 лв., което е непосилно за оскъдните бюджети. Оказа се, че видеонаблюдението в част от населените места е неефективно, тъй като камерите са с ниска резолюция и не могат да уловят добре образите или номерата на автомобилите, особено в тъмната част на денонощието…

Според данни на Асоциацията на българските села пък 15% до 20% от реколтата на зърнопроизводителите е ограбвана всяка година, а дребните и средни земеделски стопанства не могат да си позволят частна охрана. Сред останалите проблеми са етническото напрежение по места, което е следствие от кражбите и посегателствата над частната собственост, невъзможността да се прави поливно земеделие заради безогледните кражби, а като следствие на всичко това е обезлюдяването. Последната „мода“ по селата пък са кражбата на селскостопанска техника, чийто ръст е над 100% за последните години. Друг тревожен симптом е, че голяма част от стопаните заявяват готовност да се саморазправят с крадците, както и фактът, че ежегодно над 55% от тежките пътни инциденти стават в селските райони.

Общините са с вързани ръце поради липса на средства, правомощия, но и поради остарели и неактуализирани местни наредби за опазване на обществения ред, стана ясно още на срещата, а депутатът Вили Лилков препоръча на местната управа да актуализира общинската наредба. Освен проблемите на форума се коментира и положителният опит както в страната, така и в рамките на ЕС. Зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев изтъкна, че във Великотърновска област има отлично взаимодействие между полицията, местната власт, прокуратурата и неправителствения сектор. Само за последната година с 12 пункта е повишена разкриваемостта на престъпленията, като за първите шест месеца на 2015 г. процентът им е бил 40,46, а за същия период на настоящата той вече е 52,45%, отчете шефът на Областната полиция Димитър Машов. На болката на селските управници, че численият състав на униформените полицаи не достига зам.-министърът на МВР съобщи, че в момента в страната той е около 27 000 души. Всяка година поради пенсиониране или други причини обаче от системата си тръгват около 1500 души, а се приемат едва по 1000 нови и за съжаление, тази тенденция ще продължи. В областната дирекция например само за една година са проведени 15 конкурса, но невинаги се явяват подходящи и квалифицирани кадри.

„В Румъния от години функционира т.нар. селска полиция, която включва средно по един участък с една патрулна кола на всеки 4 – 5 големи села.

Във Великобритания има специализирани аграрно-полицейски хъбове за охрана на земеделската техника, реколтата и публичните сгради в селските райони. Безопасността на пътния трафик в селата в Чехия е решена с комплексни мерки – системи за видеонаблюдение, маркировки и светлинни пътни знаци, ограничение на максималната скорост до 30 км/ч. за всички критични точки от малките населени места. На някои по-опасни за пътния трафик места скоростта е ограничена дори до 20 км/ч. В Унгария почти всички села са свързани с велоалеи помежду си за алтернативно придвижване“, коментира още положителния пример Иван Иванов.

Участниците в срещата бяха категорични, че общинската полиция ще има комплексни функции за населението в селските райони, сигурността ще върне парите, инвестирани в нея във вид на печалби, данъци и нови работни места. Стана ясно още, че по интегрираната национална система за видеонаблюдение до 2020 г. всички села с население над 100 души ще получат 100% финансиране на тази дейност. Зам.-кметът на Велико Търново Георги Камарашев съобщи, че местната администрация чака одобрение на проект за улично осветление и видеонаблюдение във всичките 36 населени места на обща стойност 1 млн. лв. В момента само две от търновските села са без камери, като общината е в процедура на нов договор, тъй като предишната фирма била некоректна…

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!